Economie

Primăriile riscă să nu mai aibă bugete de dezvoltare

Decizia Guvernului de a trece unele contribuții de la administrațiile centrale la cele locale, a dus multe primării în situația de a nu mai avea bani de utilități și pentru cofinanțări europene.

Astfel, primarul din Luduș, Ioan Cristian Moldovan pune reducerea fondurilor bugetului pe seama creșterilor salariale și susține că primăria nu are probleme de finanțări:


Situația este diferită în comuna Zau de Câmpie. Primarul Alexandru Iurian spune că nu creșterea salariilor este cauza, ci modificarea Codului Fiscal.

Acesta a precizat că bugetul comunei e mai mic cu aproape o jumătate de milion de lei față de cel din 2018 :

Eu am mai multe proiecte, printre care două trebuie să le finalizăm chiar în acum pe fonduri europene, avem ultimele tranșe pe care le-am depus, respectiv modernizare de străzi în comună și modernizare de cămin în satul Bărboși. Acum începem modernizarea de la căminul din Zau de Câmpie, mai avem extinderea la reșeaua de apă-canal, plus pe PNDL mai avem modernizarea dispensarului din Zau.

Și în Sovata cele mai mari probleme sunt cu creșterile salariale și voucherele de vacanță. Toate acestea se repercutează negativ asupra cofinanțării proiectelor europene, a declarat pentru Radio Tg.Mureș primarul Fulop Laszlo:

La proiecte și investiții, indiferent că sunt de la PNDL sau proiecte europene, având în vedere creșterea salarială din ultimii doi an și în sectorul privat, avem de pildă un proiect de 7 milioane de lei avem mai mult de 12%, pentru o grădiniță de 300 de locuri. Apoi, la proiectul pe amfiteatru, pe fonduri europene, de 6,3 milioane de lei, am ajuns la suma de 2,3 milioane în plus, pe care trebuie să alocăm noi, la un total de peste 4 milioane de lei.

Primarii așteaptă rectificarea bugetară, anunțată pentru finele acestei luni. Aceștia spun că și dacă va fi una pozitivă, banii nu vor merge în investiții, ci pentru cheltuielile curente.

Valeriu Russu

The post Primăriile riscă să nu mai aibă bugete de dezvoltare appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Primăriile riscă să nu mai aibă bugete de dezvoltare

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button