Românii cheltuie mult și nejustificat

romanii cheltuie mult si nejustificat

Aceste cheltuieli merg mai ales pe produse alimentare, investițiile în conturi personale, în cultură și în educație fiind reduse, în ciuda faptului că veniturile au crescut constant. Asta reiese din datele centralizate de Institutul Național de Statistică. Angrenat în circuitul creșterii consumului stimulat de creșterea veniturilor, românul simplu rămâne tributar mentalității de a mînca și bea cât mai bine.

Datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică evidenţiază cheltuieli mari ale gospodăriilor din România, pe măsură ce veniturile au crescut și ele semnificativ. Mai mult de 31% din aceste cheltuieli se duc pe taxe, impozite şi alte contribuţii şi aproape două treimi ( 62%) pe mâncare şi alte lucruri considerate necesare în gospodărie. Din păcate, cheltuielile legate de investiții sunt similare celor făcute de autorități la nivel național. Doar 0,5 % sau 17 lei pe gospodărie sunt destinați acestui tip de cheltuieli. Tot în grupa cheltuielilor, chiar dacă cheltuielile unei familii cu educaţia au crescut cu 40% în 2018, faţă de 2017, banii repartizaţi pentru educaţie au ajuns doar la 0,4% din totalul cheltuielilor de consum, adică, în medie, mai puţin de 10 lei pe lună. În schimb românii cheltuie pe produsele agroalimentare și pe băuturile non-alcoolice o treime din venitul lor total pe gospodărie, respectiv peste 750 de lei lunar. Alți 150 de lei sau 8,5 % din total venituri merg pe băuturi alcoolice și tutun. Acestea sunt, de altfel, și cele mai mari surse de cheltuieli pe gospodării, pe lângă cea legată de locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili, care însumează aproape 370 de lei lunar sau 16,2% din total.

Faptul că românii cheltuie atât de mult cu alimentele, băutura și fumatul este explicat de creșterea prețurilor la aceste categorii de produse. Nu este mai puțin adevărat, însă că și mentalitatea joacă un rol esențial în acest comportament, care caracterizează gospodăriile, respectiv dorința românilor de a consuma produse alimentare și băuturi mai multe și mai scumpe, de a-și umple, uneori nejustificat coșurile de cumpărături rezultând o risipă de alimente care se regăsește apoi la tomberoanele de gunoi.

Cât privește venitul mediu lunar al unei gospodării din România, acesta a crescut anul trecut faţă de anul anterior cu o pătrime (25,3%, nominal) până la 4.251 lei ( sau 914 euro), veniturile salariale reprezentând peste 67%, în condiția în care ponderea cheltuielilor din total venituri a crescut și ea la 86,2%. O concluzie clară se desprinde din aceste date statistice.

Guvernul își poate pune în continuare nădejdea în familiile de români, care vor asigura creșterea sustenabilă prin majorarea cheltuielilor din gospodării.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: INS

The post Românii cheltuie mult și nejustificat appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Românii cheltuie mult și nejustificat

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.