Economie

Tehnologia schimbă formele contractelor de muncă

Localitatea mureșeană Sovata va găzdui sâmbătă Conferința Confederațiilor Sindicale și Patronale din mai multe țări europene, organizată de CNSLR Frăția, în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Austria.
Conferința își dorește să sporească gradul de conștientizare cu privire la riscurile determinate de tehnologizarea mai multor domenii de activitate, dar și să identifice soluții pentru a ameliora efectele acestora.
Introducerea noilor tehnologii digitale și de robotizare ar putea duce la pierderea locurilor de muncă în domenii precum prelucrarea lemnului, unde tâmplarul clasic ar putea fi înlocuit de roboți industriali programabili. În alte domenii, angajații cu normă întregă pot fi înlocuiți de liber profesioniști.

Președintele Uniunii Județene a Sindicatelor Libere Mureș, Călin Cociș, spune că există deja schimbări cauzate de digitalizare:

Vor apărea modificări destul de importante în câteva sectoare unde liber profesioniștii se dezvoltă tot mai mult.
Discutăm deci de o schimbare a tipului de contract de muncă, se va trece, în unele locuri s-a și trecut, de la clasicele contracte individuale de muncă, cu un angajator, cu un loc de muncă fix și un program prestabilit, la relații contratuale de tipul lucru de acasă sau de oriunde, cu program flexibil dar cu anumite riscuri pentru cei ce lucrează în aceste domenii.

Mureșenii sunt împărțiți în ceea ce privește amenințarea adusă de noile tehnologii. O parte din ei sunt de părere că digitalizarea activității va duce la pierderea locurilor de muncă, iar altă parte crede că România nu va înfrunta această problemă în viitorul apropiat.


Între domeniile în care angajatul clasic riscă să fie înlocuit de un liber profesionist fac parte IT&C, presa sau artele, iar introducerea noilor tehnologii digitale poate pune în pericol locurile de muncă ale celor din diferitele zone de producție precum tâmplărie sau construcția pieselor auto.

Vlad Todoran

The post Tehnologia schimbă formele contractelor de muncă appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Tehnologia schimbă formele contractelor de muncă

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button