Economie

Un studiu online ne pune, din nou, pe gânduri

Unul din patru angajaţi români ajunge să împrumute bani în fiecare lună până la următorul salariu. Pe lângă faptul că arată că venitutile lunare sunt încă insuficiente pentru asigurarea traiului zilnic, acest studiu mai demonstrază că românii nu sunt suficient de chibzuiţi în cheltuielile pe care şi le asumă.

Mai mult de un sfert din angajaţii din România recunosc că remuneraţiile sunt insuficiente şi sunt nevoiţi să ceară împrumuturi familiei şi prietenilor până la primirea următorului salariu, potrivit unui sondaj efectuat de Best Jobs. În plus, o treime (32%) din respondenţi afirmă că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit în decursul ultimelor 12 luni. Aproape 37% dintre respondenţi susţin că au aceeaşi situaţie financiară ca anul trecut, în timp ce 10% afirmă chiar că au avut un declin major. Doar 21 % au văzut o îmbunătăţire a situaţiei financiare în ultimul an. În ceea ce priveşte veniturile încasate lunar, jumătate dintre respondenţi declară câştiguri de mai puţin de 2.500 de lei net, aproape un sfert au un salariu de până la 3.500 de lei pe lună net, iar restul depăşesc acest nivel.

Pe ce se duc aceşti bani? Trei din zece respondenţi spun că peste 45% din salariul lunar e cheltuit, în mod obişnuit, pe datorii. Alţi 25% susţin că dau între 25% şi 45% din salariu pentru a acoperi toate datoriile acumulate, iar o treime dintre respondenţi plătesc cel mult un sfert din salariu în acest sens. Şi cu toate că doar 12% spun că nu au datorii de achitat, nu toţi reuşesc să mai pună bani deoparte de la o lună la alta. Dintre cei care spun că reuşesc, cei mai mulţi recunosc că sumele economisite lunar sunt foarte mici. Aproape jumătate dintre respondenţi nu pun niciun leu deoparte, o treime economiseşte sub 10% din ceea ce câştigă lunar şi numai 11% dintre respondenţi spun că reuşesc să economisească ceva mai mult, de până la un sfert din salariu.

Pentru a se încadra în banii pe care îi câştigă lunar, românii taie cel mai mult din bugetul de călătorii (64% dintre respondenţi), de haine (57,6% dintre respondenţi), din cel de relaxare la teatru, film, concerte etc. (47,8% dintre respondenţi). De asemenea, aproape jumătate (47% dintre respondenţi) reduc mesele luate în oraş. Totodată, mai sunt reduse cheltuielile pentru: sport (17,2%), alimente (13,5%), sănătate (12,7%), transport (8,9%), educaţie, cărţi, studii etc. (7,20%), utilităţi (gaze, curent, apă, căldură) – 4,61%. Totuşi, în ciuda îngrijorărilor sau a problemelor financiare, românii nu pot sau nu vor să renunţe la anumite categorii de cheltuieli, precum: abonamentul de telefonie (66% dintre respondenţi), abonamentul la internet (58,2%), abonamentul la cablu (41,8%), maşina personală (23,1%), ţigări (15,8%), călătorii (15%), sport (11,2%), haine (10,9%), relaxare (8,07%). Acest lucru demonstrează că românii nu diferă prea mult de ţara în care trăiesc. Cheltuie mai mult decât produc, ratând şansa de a face investiţii pentru dezvoltare din economiile lor.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

sursa: www.bestjobs.ro

The post Un studiu online ne pune, din nou, pe gânduri appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Un studiu online ne pune, din nou, pe gânduri

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button