Economie

Valoarea caselor și locuințelor tinde să se stabilizeze

Preţul proprietăţilor rezidenţiale a atins anul trecut minimul ritmului de creştere începând din septembrie 2015. Majorarea medie anuală, în termeni reali, a fost în decembrie 2018 de sub un procent, iar numărul tranzacțiilor este în scădere.

Ritmul de creștere a prețurilor în domeniul imobiliar încetinește. Prețurile s-au majorat cu doar 0,88% în decembrie 2018 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, conform Raportului asupra stabilităţii financiare, publicat de Banca Naţională a României. Pentru trimestrul al doilea al anului 2019, instituţiile de credit estimează o evoluţie relativ constată a preţurilor locuinţelor, după o ușoară creștere în primul trimestru. În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor de imobile rezidenţiale, acesta s-a redus atât în a doua jumătate a anului 2018 cât și în primul trimestru din 2019 cu peste o pătrime, respectiv peste 14.000 de tranzacții mai puțin decât în trimestrul I din 2018.

Cele mai active piețe imobiliare sunt București – 7.815, Ilfov – 4.175 și Cluj – 2.335 tranzacții, în timp ce printre cele mai inactive se numără Alba – cu doar 247, arată datele din luna mai ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Conform acelorași date, luna trecută s-au înregistrat peste 2000 de tranzacții imobiliare în Brașov, peste 1300 în Mureș, apropape 850 în Harghita, 545 în Sibiu și doar 337 în Covasna. Cele mai puține tranzacții s-au înregistrat în jud. Olt, sub 100.

Între fenomene se remarcă pe lângă stagnarea prețurilor și creșterea perioadei necesare vânzării unui apartament în medie la 90 zile (pentru ultimul trimestru din 2018), comparativ cu 81 zile în aceeaşi perioadă a anului 2017. Aceasta denotă o inflexibilitate mai mare a părților implicate în privința prețurilor și condițiilor de vânzare-cumpărare a imobilelor rezidențiale. Accesibilitatea la piaţa creditului imobiliar a continuat să se menţină la un nivel ridicat, dar în scădere faţă de perioada anterioară. Indicele privind accesul la finanţare a continuat să aibă o valoare de peste 1, care indică un venit mediu superior celui necesar obţinerii unui credit ipotecar (1,27, în decembrie 2018), dar inferior valorii de 1,40 în decembrie 2017. Această scădere a survenit în special ca urmare a majorării ratelor de dobândă, după modificările legislative recente. Similar, gradul de accesibilitate la piaţa imobiliară în absenţa apelării la finanţare bancară este de asemenea la un nivel bun, dar mai redus însă în cazul oraşelor care au înregistrat creşteri accelerate ale preţurilor în ultima perioadă.

Astfel, indicele preţ/venit este de 7,6 ani pentru un apartament cu 2 camere în Bucureşti şi 10,4 ani pentru un apartament similar în Cluj (în ianuarie 2019). Adică, mai repede îți iei un apartament dacă lucrezi în Capitală decât în Cluj.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Surse: www.agerpres.rowww.ancpi.ro

The post Valoarea caselor și locuințelor tinde să se stabilizeze appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Valoarea caselor și locuințelor tinde să se stabilizeze

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button