Valoarea de piață a celor mai puternice 100 de companii din lume atinge un nou record anul acesta

valoarea de piata a celor mai puternice 100 de companii din lume atinge un nou record anul acesta

21 de trilioane sau 21 de mii de miliarde de dolari. Pe lângă faptul că SUA își păstrează supremația atât ca număr cât și ca valoare cumulată, de remarcat faptul că cele mai valoroase firme provin din domeniul tehnologiei și comerțului.

Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a crescut cu 5%, anul acesta, până la 21 trilioane dolari. Asta arată clasamentul global realizat de cea mai mare companie de consultanță financiară de pe mapamond, Pricewaterhouse Coopers -PwC, saltul fiind determinat, în principal, de performanța companiilor americane. Faptul că atât China, incluzând Taiwan și Hong Kong, cât și Europa au înregistrat scăderi ale capitalizării de piață, respectiv a valorii companiilor, inversând câștigurile de anul trecut, nu poate decât să sublinieze succesul SUA în războiul economic invizibil în piețele de pe mapamond. Pentru al cincilea an consecutiv, SUA se află pe primul loc, având mai mult de jumătate (54) dintre companii în Top 100, cu o valoare cumulată de 63% din total, respectiv 13,29 trilioane dolari sau 13 mii 290 de miliarde. China împreună cu Taiwan și Hong Kong, se plasează pe locul al doilea, cu 15 companii a căror valoare de piață este 3,197 trilioane dolari, în scădere de 4% față de anul anterior.

Evoluția negativă a fost influențată de incertitudinile comerciale și impactul acestora asupra percepției pieței locale. Ea contrastează cu creșterea de 57% din 2018, când trei companii chineze noi au intrat în Top 100, iar două au ajuns în primele zece. Europa este departe de performanța americană, situându-se pe locul al treilea, puțin în urma Chinei. Valoarea de piață a companiilor europene s-a redus cu 5% comparativ cu anul precedent din cauza provocărilor geopolitice și, mai ales, a incertitudinii cu privire la Brexit. Cele 20 de companii din Europa aflate în top au o capitalizare de piață cumulată de 3,18 trilioane dolari, iar cele mai bine plasate sunt din Elveția: Nestle (locul 13), Novartis (19) și Roche (25) „, arata Ileana Guțu, Senior Manager PwC Romania. Ca număr, Marea Britanie este cel mai bine reprezentată, cu șase companii. Franța are 5 companii, Elveția trei și Irlanda două. Germania, Danemarca, Olanda și Belgia au câte o companie în acest clasament.

Mai sunt reprezentate în TOP 100 mondial cu câte două companii India, Canada și Japonia și cu câte o companie Australia, Brazilia, Arabia Saudita, Africa de Sud și Coreea de Sud. Privitor la domeniul de activitate, top zece la nivel mondial este format preponderent din companiile de tehnologie și comerț electronic (șapte din zece): Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet (Google), Berkshire Hathaway, Facebook, Alibaba, Tencent, Johnson&Johnson și Exxon Mobil. Microsoft a avut cea mai mare performanță anuală, valoarea de piață a companiei patronată de Bill Gates urcând cu 29%. Aprecierea acțiunilor cu aproape o treime a propulsat-o, înaintea lui Apple, pe primul loc în top, în ultimii zece ani, capitalizarea de piață a acestei companii americane triplându-se.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

sursa: www.business24.ro

The post Valoarea de piață a celor mai puternice 100 de companii din lume atinge un nou record anul acesta appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Valoarea de piață a celor mai puternice 100 de companii din lume atinge un nou record anul acesta

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.