Eveniment

Al. Cistelecan, laudatio pentru Ioan Es. Pop la Festivalul Internațional de poezie și muzică Poezia e la Bistrița

Marele poet Ioan Es. Pop, autorul unor cărți-bornă ale poeziei românești a ultimelor decenii, precum „Ieudul fără ieșire“ și „Pantelimon 113 bis“, a fost distins cu Premiul pentru literatură al orașului Bistrița în cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internațional de poezie și muzică Poezia e la Bistrița.

Evenimentul a avut loc în prima zi a festivalului ajuns la cea de-a XI-a ediție și care, la mijlocul lunii iulie a fiecărui an aduce în Bistrița unele dintre cei mai reprezentative voci ale poeziei române și internaționale, în cadrul unor lecturi publice completate de concerte, ateliere de scriere creativă pentru liceeni, proiecții de film și o întâlnire cu un prozator reputat.

„Sunt tot mai puțini oameni dispuși să discute despre poezie și e cu atât mai greu să scrii despre poezie. Oamenii care încă sunt pe baricade și scriu despre cărțile de poezie sunt pentru noi mană cerească“, a declarat scriitorul și unul dintre co-organizatorii festivalului, Dan Coman, care l-a invitat cu acest prilej pe profesorul și criticul Al. Cistelecan pentru a face laudatio.

Gavril Țărmure, Dan Coman și Marin Mălaicu-Hondrari, organizatorii festivalului

De ce este Ioan Es. Pop un mare poet

Reputatul critic a făcut o prezentare sintetică și complexă a operei poetice a lui Ioan Es. Pop, în cadrul căreia a punctat temele centrale, a identificat mărcile stilistice specifice și a stabilit coordonatele principale de receptare a unei opere foarte personale și originale. O temă definitorie în poezia lui Ioan Es. Pop este cea a credinței.
„E o dramă a credinței în poezia lui Ioan Es. Pop în sensul în care vorbea Vladimir Streinu de o mare dramă creștină la Arghezi. Doar că nu mai e vorba de lirismul deplinei fericiri în Dumnezeu cum zicea el, ci de lirismul deplinei nefericiri. Nu pot spune ca Streinu, în Dumnezeu, pentru că așa ceva ar fi o blasfemie. Nu e nimeni nefericit în Dumnezeu. Dar de nefericirea fervenței, de tragismul ardenței e vorba. Ioan Es. Pop nu are tupeul de a se ridica prin rugăciune. Nu-i păcătosul atât de orgolios lăsând să creadă că poate fi ridicat, că poate fi mântuit, de aceea practică violența profanării, a tragerii cu forța în profan a celor sacre. Asta pentru că nici nu crede că Dumnezeu se poate coborî la el, că Dumnezeu practică sofianismul de bunăvoie și pentru poet. De aceea vrea să-l smulgă de unde stă și să-l aducă jos, printre declasații și exclușii existenței. De aceea îl și caută prin locurile cele mai murdare, cele mai neconsacrate și mai neconsacrabile. Firește, Dumnezeu e ușor de găsit în ceruri, e greu însă de găsit unde îl caută Ioan Es. Pop. Dar tocmai, tocmai de aceea e Ioan Es. Pop un mare poet“, a concluzionat Al. Cistelecan.

In memoriam Gheorghe Iova

Ioan Es. Pop a primit premiul cu modestie și nu a vorbit despre el în discursul de recepție, preferând să dedice un moment poetic în memoria scriitorului Gheorghe Iova (1950-2019), plecat dintre noi în data de 29 iunie. Ioan Es. Pop l-a numit pe regretatul scriitor „un prinț al textualismului“ și a dat citire poemului „Iov-Iova-Iona-Ion“ care îi este dedicat. Poezia a fost scrisă în 1995 și publicată un an mai târziu în volumul „Porcec“.

Post-ul Al. Cistelecan, laudatio pentru Ioan Es. Pop la Festivalul Internațional de poezie și muzică Poezia e la Bistrița apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Al. Cistelecan, laudatio pentru Ioan Es. Pop la Festivalul Internațional de poezie și muzică Poezia e la Bistrița

Credit autor: Andrei Vornicu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button