Eveniment

Catrinţă unicat în ţară, prezentată la Tg.Mureș

Unul dintre cei mai cunoscuţi rapsozi populari din judeţul Mureş, Rafila Moldovan, din satul Idicel de Pădure, care a primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de ‘Tezaur Uman Viu’, a fost invitată ieri să îşi prezinte porturile populare. Cu această ocazie, ea a prezentat o catrinţă cu trup vânăt de peste un secol şi jumătate, unicat în ţară, la evenimentul ‘Ia Românească’ de la Târgu Mureş.

Rafila Moldovan, cunoscută drept tanti Rafila a reuşit să salveze de la dispariţie această catrinţă cu trup vânăt, care nu mai poate fi reprodusă de niciun meşter popular și despre care susţine că are peste 150 de ani şi reprezintă ‘rădăcina neamului românesc’.

Evenimentul ‘Ia Românească’ organizat ieri la Casa de Cultură Mihai Eminescu din Tg.Mureș de Asociaţia Culturală ‘Doruri Mureşene’ este la a doua ediţie, își propune ca prin toate evenimentele pe care le creează să promoveze simbolurile naţionale.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, anual, la 24 iunie, începând din 2013, în ţara noastră şi în comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe din întreaga lume. Tema de anul acesta a Zilei Universale a Iei este ”Sustenabilitate şi Identitate culturală”.

The post Catrinţă unicat în ţară, prezentată la Tg.Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Catrinţă unicat în ţară, prezentată la Tg.Mureș

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button