Eveniment

La Sighișoara continuă lucrările Academiei Interculturale “Proetnica”

Este vorba despre un proiect adiacent Festivalului cu același nume, care are ca invitați tineri din toată Europa.

Desfășurată sub genericul “Conviețuirea în comunitățile multietnice”, această școală de vară le oferă tinerilor participanți o platformă de discuții, schimb de experiență și cunoaștere a complexității problemelor interetnice în comunitățile multiculturale din diferite țări europene.

Unul dintre lectorii prezenți la această ediție a academiei este prof. Radu Carp, președintele Centrului de Excelență pentru Studiul Minorităților Transfrontaliere:

Este la a treia ediție în acest an. De la an la an situația s-a îmbunătățit în sensul că sunt din ce în ce mai multe persoane interesate să participe, calitatea lectorilor este într-un progres evident. S-a discutat despre situația minorităților în general în Europa, despre modelul finlandez, despre Legea Educației din Ucraina, despre situația din România. Vor urma și alte prelegeri care vor avea această tematică. Deci practic timp de o săptămână, tinerii din România indiferent de etnie au parte de un program foarte divers, foarte bogat în evenimente, și, pe lângă cursurile respective, pot să participe și la festivalul propriu-zis.

Academia de vară Interculturală “Proetnica”se desfășoară pe parcursul unei săptămâni, reunește douăzeci de participanți din mai multe țări europene.

O parte din programul academiei este sincronizat cu cel al festivalului, mai exact în cadrul „Agora”, unde tinerii participanți se întâlnesc și discută efectiv cu reprezentanții minorităților.
Prin mijloace practice dar și teoretice, ei vor cunoaște cultura minorităților naționale în vederea obținerii unei mai bune aceptări a acestora în societate.

Organizatorul festivalului ProEtnica, Volker Reiter:

Un astfel de proiect dorește să fie o manifestare care are efecte și în societate, care combate xenofobia, unde încercăm să facem să priceapă populația că minoritățile reprezintă o valoare pentru societate, un potențial, și nu un pericol.

Academia Interculturală de Vară ”ProEtnica”, se desfășoară în perioada 19 – 26 august 2019 și este un proiect organizat de Asociaţia Divers și Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României.

Sorin Șchiopu

The post La Sighișoara continuă lucrările Academiei Interculturale “Proetnica” appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: La Sighișoara continuă lucrările Academiei Interculturale “Proetnica”

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button