Eveniment

Prima carte de bucate cu rețete tradiționale ale romilor

Luminița Cioabă este o cunoscută poetă și traducătoare de limba romani, cărțile ei fiind traduse și în limbile română și engleză.

Este fiica fostului rege al romilor căldărari, Ion Cioabă. Este absolventă a Liceului de filologie „Octavian Goga” din Sibiu, a Școlii Populare de Artă, secția de Regie și Actorie, iar mai apoi și a iFacultatății de Filologie din Sibiu.

Îndrăgostită de poezie încă din anii tinereții este autoarea mai multor volume de versuri bine primite de critica literară și de marele public. Este și membră a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat poezie atât în limba romanes, cât și în limba română, iar unele volume au fost traduse și în limbile engleză și germană.

De-a lungul timpului a cules o parte din folclorul țiganilor și l-a prelucrat, în felul în care au făcut-o, în secolul al XIX-lea, scriitorii români pentru folclorul românesc.

A publicat mai multe povestiri inspirate din din mitologia culturii rrome. Obișnuiește să spună că „Noi romii nu suntem numai o etnie, suntem un popor întreg. Încerc să aduc la lumină toată frumusețea sufletului acestui popor minunat pe care oamenii, din necunoaștere, l-au marginalizat.”

De câțiva ani a inițiat Festivalul internațional ”Romaii Poesia”, un festival de poezie unicat ce propune evenimente, lecturi publice, dar și demonstrații etno-gastronomice în Sibiu și în împrejurimi.

Astfel a apărut și ideea unei culegeri de rețete culinare din gastronomia romilor. Așa s-a născut „Romane Xabenata. Carte de bucate Romali”, volum care a fost lansat, zilele trecute, la Sighișoara, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Festivalului ProEtnica.

Luminița Cioabă:

Veți afla din cartea de bucate Romane Xabenata unele secrete din bucătăria romilor, încă de pe vremea când aceștia trăiau în corturi. Într-adevăr în acele timpuri și chiar și acuma romii nu folosesc cântarul și rețetele obișnuite cu atâtea lingurițe, nu știu ce…Totul este la ochi și mâncarea iese foarte bună și gustoasă. Sunt foarte critică la adresa supermarketurilor care au invadat România. Produsele lor sunt foarte gustoase, dar nu și sănătoase. Trebuie să ne întoarcem la origini, la ceea ce ne-a dat Dumnezeu. Condimentele naturale, pe care Dumnezeu le-a lăsat în grădina sa, cimbrul, pătrunjelul, țelina și toate celelalte, nu acele condimente care se presară sub formă de prafuri pline cu E-uri, atât de nocive pentru organism. Din această carte veți afla unele din secretele gătitului. Cum trebuie să gătești o mâncare și ce trebuie să faci înainte de a începe să gătești. Pentru că și lucrul acesta este foarte benefic asupra organismului. De exemplu dacă ești supărat nu ai ce pune mâna să gătești mâncare. Pentru că toată acea energie negativă se va transmite persoanelor ce vor mânca și în loc să mănânce ca să fie sănătoase, devin și ele bolnave în timp. M-am gândit să vin să prezint cartea și la acest festival multietnic pentru că Sighișoara întotdeauna a reprezentat un simbol al minorităților am venit și noi invitați de ProEtnica și le mulțumesc și le prezentăm această carte și câteva din tainele și cultura romilor. În cartea asta veți găsi și trimiteri la cuvântul lui Dumnezeu. Deci pe lângă rețetele tradiționale veți găsi și rețete care vorbesc despre ce mănâncă sufletul. Și e foarte interesant pentru că oamenii de obicei se gândesc că mâncarea este doar pentru trup și nu se gândesc că mai există o mâncare pentru suflet. Și Lăudat să fie Dumnezeu veți găsi în cartea de bucate Romane Xabenata și trimiteri la Sfânta Scriptură, unde ni se spune clar de ce se mănâncă acel lucru și de ce Dumnezeu a îngăduit ca să crească pe câmp. De asemenea, veți găsi la fiecare rețetă câte o mică povestioară care vă va introduce în lumea mirifică a trăirii romilor atunci când ei erau în șatră.

Sorin Șchiopu

The post Prima carte de bucate cu rețete tradiționale ale romilor appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Prima carte de bucate cu rețete tradiționale ale romilor

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button