Statuie a cardinalului martir Iuliu Hossu, sfințită la Tg. Mureș

statuie a cardinalului martir iuliu hossu sfintita la tg mures

O statuie impresionantă din bronz a cardinalului martir greco-catolic, Iuliu Hossu, acum fericitul Iuliu Hossu – primul cardinal român, va fi sfințită la Târgu-Mureș.
Aceasta are o înălțime de 2,8 metri, cântărește peste o tonă și este amplasată pe un suport de beton placat cu marmură în piața care-i poartă numele, și anume Piața Iuliu Hossu.
Monumentul, opera artistului târgumureșean Ioan Grama, a fost turnat în bronz la Sovata de artistul Santa Csaba. Este un proiect al preotului Flavius Miheț din Târgu-Mureș care a donat lucrarea comunității și orașului.
Proiectul a durat 9 ani, 8 ani fiind doar timpul de așteptare pentru avizul de la Ministerul Culturii.

Momentul sfințirii este ales simbolic. Ceremonia va avea loc în data de 2 septembrie, exact la 3 luni de la vizita Papei Francisc la Blaj când i-a beatificat pe cei 7 episcopi martiri, printre care și pe cardinalul Iuliu Hossu, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, pr. Flavius Miheț:

Vom cere ajutorul în rugăciune pentru că altfel este rugăciunea de sfințire atâta timp cât sfințim statuia unui fericit martir decât dacă ar fi fost o sfințire de statuie. Acum este la rang de icoană această statuie și invitația o facem tuturor. Îi facem pe credincioși să înțeleagă că este o mișcare de imagine, mai ales în an Centenar pentru că din punct de vedere istoric, cei mai mulți îl asociază pe cardinalul Iuliu Hossu cu cel care a dat citire Proclamației de Unire de la 1 Decembrie.

Ceremonia de sfințire va avea loc la ora 17,00 și va fi făcută în prezența tuturor preoților din protopopiat, a episcopilor greco-catolici, a credincioșilor dar și a autorităților locale.
După ceremonie, va avea loc o sesiune de comunicări științifice la Casa Căsătoriilor din Cetatea Târgu-Mureș.

Cristina Bulbescu

The post Statuie a cardinalului martir Iuliu Hossu, sfințită la Tg. Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Statuie a cardinalului martir Iuliu Hossu, sfințită la Tg. Mureș

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.