Eveniment

Tîrgu Mureș, trend-setter național prin programul ”Terroir”

Este vorba de lansarea primului meniu care pune accent exclusiv pe promovarea valorilor locale: 5 preparate cu ingrediente locale, 5 vinuri din Transilvania, 5 artiști și formații târgumureșene.
”Event Foccused on Terroir” a avut lansarea vinerea aceasta la unul din restaurantele târgumureșene de elită și are menirea de a crea o nouă tendință la nivel național în domeniul HoReCa.

Adina Plopeanu, general manager Privo:


Acesta este doar începutul unui meniu focusat pe ingrediente locale, deoarece este greu să găsim, constant, în tot timpul anului; am identificat până acum cinci surse și urmează, suntem în discuții cu alți producători care vor și ei să-și facă continuitate pe tot anul. Suntem mândri și noi că suntem localnici, suntem mândri să folosim produse locale, să invităm artiști locali, să folosim preparate cu vinuri locale pentru că vrem să dezvoltăm o comunitate.

Meniul format din 5 feluri de mîncare, a fost realizat în totalitate din produse ale producătorilor locali: brânză de Harghita, păstrăv de Lăpușna, miel de Albești, vin de Lechința, fructele și legumele provenind de la agricultori locali.

Marius Danciu, manager operațional și somelier Privo:

Gustul e foarte influențat de terroir, adică din zona respectivă poate fi un anumit tip de iarbă pe care-l mănâncă animalul, o anumită rasă de animal, un anumit tip de climat, care pot influența oarecum gustul, materia primă (laptele), implicit brânza, produsul final. Clar, există caracteristici de gust pentru fiecare zonă în parte. Dacă e să vorbim strict de calitate, nu cred că suntem cu nimic mai prejos. Dimpotrivă, am mâncat foarte multe preparate făcute cu ingrediente locale, calitativ extraordinar de bune. Cu nimic mai prejos decât alte brânzeturi sau alte produse similare din alte zone mai consacrate.

Terroir este un termen de origine franceză care are înțelesul de teren unic din punct de vedere al caracteristicilor pentru agricultură, indicat în special pentru vin, dar și alte produse ale câmpului și derivate precum brânza sau carnea unor rase de animale crescute și hrănite exclusiv pe acea porțiune de teren și care dau savoare acestor produse.

În noul meniu se regăsesc preparate bazate pe ingrediente de la producători locali: brânzeturi de la ferma Timian din Harghita, carne de miel de la ferma Familia Baciu din Albești, păstrăv Fântânel de la Păstrăvăria Lăpușna, nuci de la Nuciferia Regia din Târgu Mureș, iar fructele și legumele provin de la agricultori locali.

Noul meniu a fost creat de Henrik Sebok – Certified Master Chef, împreuna cu Raul Kiss – Executive Chef PRIVO :

Noul meniu a-la-carte include în proporție de 70% preparate noi. Fileul de păstrăv, pulpa de miel și pandișpanul cu cremă de nuci, sunt preparatele vedetă ale noului meniu pe bază de ingrediente locale. Aceste preparate au făcut parte din meniul 5 course servit celor 140 de oaspeți la evenimentul de lansare de vineri seară. Acest meniu este un prim pas în această direcție, de a folosi cât mai multe ingrediente locale, a declarat Henrik Sebok – Certified Master Chef.

S-au păstrat, din meniul anterior, preparatele cele mai apreciate de oaspeți, cum ar fi biftecul tartar, mușchiul de vită Argentina, antricotul de vită Black Angus sau supa franțuzească de ceapă.

Pornind de la ideea de „terroir” și având în apropiere de Târgu Mureș două dintre cele mai reprezentative crame din România – Liliac (45 km) și Villa Vinea (18 km), vinurile românești din aceste crame completează perfect preparatele din meniul evenimentului de lansare. La deschiderea hotelului și a restaurantului, primul meniu de vinuri includea în proporție foarte mare vinuri internaționale și mai puține vinuri românești. Ținând cont de faptul ca în ultimii ani calitatea vinurilor produse în Romania a crescut considerabil și de dorinta noastră de a promova aceste vinuri, în noul meniu lansat la începutul anului 2019, proporția s-a schimbat considerabil în favoarea vinurilor românești, a declarat Marius Danciu.

Virgil Natea

lansare meniu privo
lansare meniu privo
lansare meniu privo
lansare meniu privo
lansare meniu privo
lansare meniu privo

The post Tîrgu Mureș, trend-setter național prin programul ”Terroir” appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Tîrgu Mureș, trend-setter național prin programul ”Terroir”

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button