Învățământ

GALERIE FOTO: James Rosapepe, Doctor Honoris Causa UMFST în urma eforturilor sale de a întări legătura dintre România și SUA

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie a distins fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa James C. Rosapepe cu titlul de Doctor Honoris Causa al UMFST în cadrul unei ceremonii care a avut loc în 1 iulie în Aula Centrului Integrat de Medicină Dentară UMFST.

Ședința festivă a avut loc în prezența președintelui Senatului, prof. dr. Constantin Copotoiu, vicepreședintelui Senatului prof. dr. Cornel Sigmirean, rectorului prof. dr. Leonard Azamfirei, conf. univ. dr. Cristian Boeriu, prof. dr. Horațiu Suciu și a majorității membrilor Senatului UMFST.

Rol cheie în relația dintre România și SUA

„Ne-am adunat astăzi aici, membrii Senatului din interiorul și din afara universității pentru a acorda titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum Excelenței Sale James Rosapepe, o personalitate distinctă care a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea internațională a României, în mod special în relație cu Statele Unite ale Americii”, a transmis prof. dr. Leonard Azamfirei.

Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România între 1998-2001, James C. Rosapepe este la momentul actual Deputy Majority Whip în Senatul Statului Maryland, Districtul 21.

În timpul perioadei în care a fost ambasador, Rosapepe a reușit să dubleze investițiile americane în România și să crească exporturile în SUA. „A jucat un rol decisiv în implementarea unor reforme economice-cheie și a unor proiecte majore de afaceri pentru a include privatizarea companiei de telefonie românești și a două bănci naționale, toate cu participarea Statelor Unite. A facilitat contracte pentru Lokheed Martin, Boeing și General Electric și alte companii mari și mici de software care și-au dezvoltat parteneri efectivi”, a transmis în cadrul unui Laudatio conf. univ. dr. Cristian Boeriu.

Acum 7 ani, James Rosapepe a devenit unul dintre fondatorii Alianței, o alianță non-guvernamentală a organizațiilor și oamenilor din Statele Unite și România care se implică în întărirea legăturilor culturale, economice și de securitate între cele două țări.

„James Rosapepe a promovat o varietate de eforturi pentru a face mai puternică cultura politicilor democratice în România, inclusiv partide politice mai puternice, o toleranță etnică mai mare și mai multă deschidere a guvernului și a mediei. Criticii săi ar spune că nu a făcut destul. Acest lucru este probabil adevărat, iar Jim Rosapepe probabil va fi primul să admită acest lucru. Însă adevărul este că ar fi putut face mult mai puține. Iar cea mai mare realizare a sa este că a stabilit un exemplu pe care mulți ambasadori ar face bine să îl urmeze”, a concluzionat conf. univ. dr. Cristian Boeriu.

O distincție decisă cu vot unanim de Senat

În cadrul ceremoniei, Constantin Copotoiu i-a oferit oaspetelui de onoare distincția care a fost votată în mod unanim de către toți cei 48 membri ai Senatului. James Rosapepe s-a declarat încântat de onoarea primită și a contemplat în cadrul unui discurs diferențele dintre România de acum 20 de ani cunoscută de el în timpul mandatului de ambasador și cea de acum. Schimbările au fost multe, de la intrarea României în Uniunea Europeană, apariția unor noi partide politice până la o deschidere mai mare spre diversitatea culturală.

„Bineînțeles că iubesc România. Și iubesc și educația și de aceea sunt onorat de această distincție și aș dori să mulțumesc Senatului pentru suport. Nu știam asta până astăzi, dar odată cu unirea universităților, probabil sunt unul dintre primii recipienți ai unei diplome onorifice din partea noii universități, un moment foarte captivant pentru comunitate”, a transmis James Rosapepe.

Evenimentul nu s-a lăsat fără mici glume. „Sunt întrebat des ce schimbări au avut loc în ultimii 20 de ani în România. Una dintre impresiile mele este că mărimea terenurilor de agricultură din Transilvania este la fel de mică ca și în trecut, terenurile din SUA fiind mult mai mari. Există un banc cu un fermier care a venit să viziteze un fermier din Transilvania și fermierul român l-a întrebat pe cel american: „Cât de mare este ferma ta?” La care americanul a răspuns: „Păi dacă mă trezesc înainte de răsărit și mă apuc să conduc toată ziua până la apus, nu ajung până în celălalt capăt al fermei”. „Și eu am avut o astfel de mașină”, spuse românul după o mică pauză. Vă spun toate astea doar ca să subliniez diferența de perspectivă”, a spus Rosapepe.

Pe lângă activitățile întreprinse în legăturile cu România, fostul ambasador a scris și o carte despre România intitulată „Dracula is dead”, împreuna cu soția sa, jurnalistul Sheilah Kast, în care a descris experiența sa ca diplomat în România, promovând astfel țara noastră în Statele Unite ale Americii.






























Post-ul GALERIE FOTO: James Rosapepe, Doctor Honoris Causa UMFST în urma eforturilor sale de a întări legătura dintre România și SUA apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: GALERIE FOTO: James Rosapepe, Doctor Honoris Causa UMFST în urma eforturilor sale de a întări legătura dintre România și SUA

Credit autor: Elena.Polearus.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button