Învățământ

În România sau dincolo de graniţe? Filip Ghirca, elev la Artă, răspunde

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă o serie de articole tip interviu care surprind percepţiile tinerilor mureşeni referitoare la viitorul lor, respectiv dacă aceştia doresc să rămână în ţară sau nu. Opiniile şi percepţiile acestora se pliază pe diferite subiecte referitoare atât la România, cetăţeni cât şi la beneficiile studiilor şi a viitorului acestora în ţară dar şi dincolo de graniţele acesteia. Filip Ghirca a absolvit recent Liceul Vocaţional de Artă Târgu Mureş şi şi-a detaliat perspectiva asupra viitorului său şi aspectele României de astăzi.

 

Reporter: Bună! Prezintă-te în câteva cuvinte te rog.

Filip Ghirca: Bună, Bianca! Mă mențin tânăr, la 18 ani, abia ce am terminat liceul și m-am înscris în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, unde m-am şi mutat recent de altfel. Acţionez preponderent intuitiv şi cred mai mult în lumea nevăzută decât în cea văzută.

 

Rep.: Care este planul tău de viitor? Te îndrepți dincolo de granițele României sau dorești să rămăi în țară? De ce?

F.G.: O întrebare des întâlnită la care nu mi-a fost uşor să răspund niciodată. Consider că un prim lucru important într-o carieră este să te cunoşti pe tine. Sunt în procesul de autocunoaştere dar cu o viziune lucidă în ceea ce priveşte viitorul. Mi-a plăcut să privesc departe, am lăsat loc planurilor pe care prefer să le realizez decât să vorbesc despre ele momentan, aşa poate reuşesc să stârnesc curiozitate. Sunt conştient că viitorul va arăta bine dar nu pot spune cu certitudine unde am de gând să mă stabilesc. Prefer să dau curs acţiunilor şi nu, nu am de gând să părăsesc ţara deocamdată.

 

Rep.: Ce părere ai despre opțiunea de a părăsi ţara?

F.G.: Decizia de a parăsi ţara e una subiectivă pentru fiecare. Zic asta pentru că suntem diferiţi, acţiunile noastre diferă, nu pentru toată lumea dincolo de graniţă echivalează cu o “viaţă mai bună”. Oamenii de care eşti înconjurat aici reprezintă un avantaj personal, cel puţin pentru mine. Ei sunt persoanele cu care convieţuiesc, şi direct sau indirect mă ajută.

 

Rep.: Ce ai schimba la România dacă ai avea puterea necesară?

F.G.: Nu sunt în măsură să schimb România şi nu am niciun interes faţă de asta. Sunt sătul de discuţii, iniţiative clişeice şi inutile care nu au influentat absolut nimic. Consider că cei care ar trebui să se schimbe sunt oamenii din România, nu România. Toată lumea dă vina pe toată lumea, toţi susţin că în ţara asta nu se poate face nimic, dar toţi aleg să se plângă în loc să îşi construiască un viitor mai bun.

 

Rep.: Ai speranță în ceea ce privește România?

F.G.: Da. Pot spune că da. Treptat, tinerii vor fi predominanţi şi totul se va schimba. Tinerii sunt principalul factor care va influenţa ţara în bine.

 

Rep.: Ce consideri că găsești în străinătate dar nu și în România?

F.G.: O economie mai bună. Bani. Condiţii. Cam în jurul economiei se învârte tot. E normal ca situaţia precară a ţării să provoace frustrare şi nelinişte, acestea  rezultând un ciclu toxic mai departe. Noi suntem la nivelul la care sperăm la normalitate, nu la bogăţie.

 

Rep.: Ce mesaj ai transmite tinerilor de vârsta ta cu interesul de a-i mobiliza înspre schimbare? Dar adulților? 

F.G.: Nu am ce să le transmit pentru că deja există în marea majoritate dorința de “schimbare”. Tot ce le transmit e să continue să îşi dorească asta. Adulţilor care îşi doresc şi speră la “mai bine” le-aş transmite felicitările mele, iar celor intrigaţi, frustraţi şi nemulţumiţi veşnic le-aş transmite că au nevoie de un refresh în viaţa lor şi să conştientizeze că suntem în 2019 şi nu mai avem nevoie de oameni toxici.

Bianca SĂLĂGEAN

Post-ul În România sau dincolo de graniţe? Filip Ghirca, elev la Artă, răspunde apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: În România sau dincolo de graniţe? Filip Ghirca, elev la Artă, răspunde

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button