Pact politic pentru România Europeană

pact politic pentru romania europeana

La finalul celor două zile de consultări, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat public că propune partidelor un acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Potrivit documentului, semnatarii acordului politic se angajează ca toate acţiunile să fie îndreptate în direcţia respectării pe deplin a principiilor valorilor europene, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a democraţiei şi a statului de drept. Klaus Iohannis a explicat care sunt paşii următori semnării pactului politic.

Klaus Iohannis:

Transpunerea în legislaţie a interdicţiei privind amnistia şi graţierea pentru infracţiuni de corupţie, transpunerea în legislaţie a interdicţiei adoptării de către guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor, al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe, dar şi transpunerea în legislaţie a măsurilor necesare asigurării integrităţii în funcţiile publice, revizuirea legilor justiţiei numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene.

De la Palatul Cotroceni, preşedintele PMP, Eugen Tomac, anunţa că i-a solicitat preşedintelui ca rezultatul referendumului pe justiţie să fie transpus cât mai repede în legislaţia şi a amintit de consultarea populară din 2009 care viza reducerea numărului de parlamentari la 300.

Eugen Tomac:

Avem nevoie de un Parlament de 300 de membri. De asemenea, Partidul Mişcarea Populară cere vot în două zile pentru diasporă. Considerăm că alegerile prezidenţiale trebuiesc bine pregătite şi în acest sens propunerea noastră este să se organizeze vot anticipat.

ALDE, prin vocea liderului Călin Popescu-Tăriceanu, s-a arătat de acord cu cele două întrebări adresate la referendum, dar atrăgea atenţia că are rezerve în ceea ce priveşte extinderea dreptului pentru alte instituţii de a ataca la CCR ordonanţele de urgenţă ale Guvernului.

Călin Popescu-Tăriceanu:

Ceea ce ar rezulta ar fi un Guvern extrem de slăbit, care nu ar mai putea să exercite funcţia de legislativ delegat de către parlament şi, evident, şi mai grav transformăm şi mai mult Curtea Constituţională într-un arbitru politic.

Şi grupul parlamentar PRO Europa susţine modificarea legii fundamentale, în cele două puncte validate la referendumul pentru justiţie. Viceliderul grupului parlamentar, deputatul Daniel Constantin.

Daniel Constantin:

Sigur că ne aliem acestei majorităţi care deja se prefigurează pentru modificarea Constituţiei în cele două puncte, aşa cum poporul s-a exprimat. E un proces care, probabil, va începe imediat la nivelul Parlamentului şi, cel mai probabil, se va finaliza spre sfârşitul acestui an, posibil chiar şi cu ocazia alegerilor prezidenţiale.

Demersul preşedintelui de transpunere în legea fundamentală a rezultatului referendumului este susţinut, de asemenea, şi de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Deputatul Varujan Pambuccian îşi doreşte în plus eliminarea instituţiei ordonanţelor de urgenţă din legea fundamentală.

Varujan Pambuccian:

Noi am reamintit că încă din 2003 noi am cerut eliminarea completă a ordonanţelor de urgenţă ca instrument. Acum considerăm că ele trebuie să rămână doar pentru cazurile de calamităţi, stare de război şi că, în rest, sunt inutile. Dacă există voinţa politică ca o lege să treacă foarte repede prin Parlament, lucrul ăsta se poate întâmpla.

PSD a încheiat seria consultărilor de la Palatul Cotroceni. Premierul Viorica Dăncilă arăta că dincolo de declaraţii partidele trebuie să dea dovadă de acţiune pentru a pune în practică rezultatul referendumului. Drept urmare, PSD a venit cu o propunere concretă.

Viorica Dăncilă:

Am propus domnului preşedinte Iohannis formarea unui grup la nivel de Parlament, condus de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care să discute cu toate partidele politice pentru a putea pune în practică aceste obiective şi să facem operaţional cât mai repede acest grup, să facem primii paşi astfel încât această revizuire a Constituţiei să fie pusă în practică cât mai repede.

În prima zi a consultărilor, liberalii au anunţat că susţin toate demersurile preşedintelui de revizuire a Constituţiei. USR consideră că reforma legii fundamentale ar trebui să fie mai amplă, în timp ce UDMR propunea ca instituţia ordonanţei de urgenţă să fie eliminată din Constituţie.

The post Pact politic pentru România Europeană appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Pact politic pentru România Europeană

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.