Campanie unică la nivel național: familiile din Tg. Mureș, invitate să doneze sânge

campanie unica la nivel national familiile din tg mures invitate sa doneze sange

De aproape un sfert de secol, în 15 mai este celebrată Ziua Internațională a Familiei.
În această zi, familiile din Târgu-Mureș sunt invitate să doneze sânge, în cadrul unei inițiative inedite a Centrului de Transfuzii Sanguine.
Zeci de familii fac frecvent acest gest și câteva au confirmat deja prezența la acțiunea de mâine, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș purtătorul de cuvânt al instituției, Marinela Lazăr:

Invităm familiile care vin de obicei la donare să vină și să sărbătorim această zi împreună. Noi avem evidența cu cei care vin. Sunt familii în care donează cei doi soți dar sunt și familii care deja au copii mari și donează și copiii. Este un lucru extraordinar. Adică, tradiția merge mai departe. Dacă părinții sunt oameni inimoși, oameni sufletiști, își educă copiii în spiritul acesta și duc mai departe tradiția empatiei și a întrajutorării aproapelui. Avem câteva zeci de familii care fac lucrul acesta.

Donarea de sânge a scăzut semnificativ în ultimii ani, cel puțin la sediul Centrului de Donare din Tîrgu-Mureș, de la 65 de donatori pe zi la cel mult 50.

S-au schimbat mult și obiceiurile de donare. Mulți dintre tinerii care făceau acest gest au plecat din oraș, iar persoanele active nu au timp, spun reprezentanții Centrului, deși prin lege se oferă câte o zi liberă pentru donarea de sânge.

Pentru a suplini necesarul de produse sanguine, se organizează o serie de campanii și deplasări în teritoriu, spune purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine, Marinela Lazăr:

Din păcate, șabloanele care erau valabile anii anteriori nu mai sunt valabile acum. S-a schimbat foarte mult adresabilitatea populației. În general, populația nu are timp sau nu-și face timp pentru astfel de activități. Nu putem spune că există carențe de aprovizionare pentru că aparținătorii sunt mobilizați atunci când noi sesizăm că au scăzut stocurile noastre dar compensăm prin aceste colecte pe care noi le organizăm în localitățile unde nu sunt puncte de recoltare a sângelui și oarecum echilibrăm balanța.

La sfârșitul acestei săptămâni, sâmbătă și duminică, Centrul mobil de donare de sânge va fi la dispoziția târgumureșenilor în centrul orașului, iar la începutul săptămânii viitoare vor putea dona sânge reghinenii.

Crsitina Bulbescu

The post Campanie unică la nivel național: familiile din Tg. Mureș, invitate să doneze sânge appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Campanie unică la nivel național: familiile din Tg. Mureș, invitate să doneze sânge

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.