Sănătate

Crește numărul donatorilor de sânge la Tg. Mureș

Spre deosebire de luna iulie, activitatea de donare de sânge s-a intensificat luna aceasta la Centrul de Transfuzii Sanguine din Târgu-Mureș.

Au fost zile și cu 80 de donatori, ceea ce înseamnă aproape dublu față de media lunii trecute.

Astăzi s-au atins 9.000 de donatori, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș purtătorul de cuvânt al unității, Marinela Lazăr:

După luna iulie care nu a fost o lună prea benefică pentru recoltările anului acesta, luna august a debutat bine iar numărul donatorilor a crescut în fiecare zi, se pare că unii dintre ei s-au întors din concedii și sperăm să se mențină acest trend toată luna. În luna iulie numărul mediu a fost undeva la 45 de donatori pe zi dar luna aceasta am avut în fiecare zi peste 60 de donatori, chiar peste 80 deci, peste media anului. În cursul zilei vom ajunge la 9.000 de recoltări anul acesta.

Donatorii târgumureșeni spun că mentalitatea greșită este principala cauză pentru care donarea de sânge se menține încă la cote reduse față de alte țări:


Pe lângă întinerirea organismului și menținerea sănătății, donarea de sânge mai are și alte beneficii, spune psihologul Centrului de Transfuzii Sanguine din Târgu-Mureș, Marinela Lazăr:

Este vorba de a acea întinerire celulară, adică sângele se reface foarte repede și celula e o celulă sanguină proaspătă. Acum este disconfortul termic și după o donare organismul se resimte și atunci aportul hidric trebuie să fie mai mare decât în mod curent. Donatorul se poate simți moleșit dacă temperatura e ridicată dar beneficiile spirituale, să le spunem, sunt mari când te gândești că toate aceste lucruri le resimte și bolnavul dar, în plus, el are nevoie de sânge, și atunci te simți mult mai bine…

Datele statistice arată că în România, mai puțin de 2% din numărul adulților donează sânge față de 66% dintre austrieci sau 52% dintre adulții francezi.

Cristina Bulbescu

The post Crește numărul donatorilor de sânge la Tg. Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Crește numărul donatorilor de sânge la Tg. Mureș

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button