Sănătate

Îngrijire net superioară în Unitatea de accident vascular cerebral acut a Spitalului de Urgență Târgu-Mureș

Cu o intervenție profesionistă recuperarea pacientului după un accident vascular cerebral poate fi mult mai rapidă. Înființarea Unității de Accident Vascular Cerebral Acut (UAVCA) în cadrul secției Clinice Neurologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș va însemna acordarea unei îngrijiri net superioare pacienților cu AVC, dar și un acces mai rapid și mai facil la investigații și reevaluări. În cursul anului trecut au avut loc renovări la nivelul secției Clinice Neurologie 1, s-a dotat unitatea cu aparatura necesară, iar în primăvara acestui an s-a primit avizul de funcționare de la Ministerul Sănătății. Mai multe detalii despre Unitatea de Accident Vascular Cerebral Acut a oferit prof. dr. Rodica Bălașa, șeful Clinicii Neurologie 1 din cadrul SCJU Târgu-Mureș într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Reporter: Secția Clinică Neurologie 1 are ca principală activitate internarea cazurilor de urgență, adresate spitalului, pe zona de patologie neurologică. Vă rog să faceți o scurtă prezentare a acestei secții.

Prof. dr. Rodica Bălașa: Secția Clinica Neurologie 1 funcționează cu un număr de 70 de paturi. Aici s-a înființat un compartiment pentru tratamentul pacienților acuți cu accident vascular cerebral fie ischemic, fie hemoragic. În fiecare an internăm peste 1.500 de astfel de pacienți, în funcție de gravitate sunt internați prima dată în cadrul compartimentului apoi urmează să fie mutați într-un salon obișnuit. Compartimentul cuprinde 19 paturi (aceasta a fost propunerea noastră către Ministeru Sănătății, datorită numărului foarte mare de internări din timpul anului pentru această patologie), este dotat cu oxigen aspirație, injectomate, paturi profesionale, mobilier nou. Restul paturilor din secție sunt referite cazurilor de patologie neurologică acută și cronică, boli demielinizante ale sistemului nervos central și periferic, boli neurodegenerative, epilepsie, boli musculare etc.

Tot ceea ce înseamnă proceduri de neurologie acceptate de Minister în România se fac și la noi, de la tratamentul acut al accidentului vascular ischemic, tromboliză, trombectomie, administrarea de imunoglobuline în diverse patologii, administrarea de imunomodulatoare  în scleroza multiplă. Singurul lucru care mai rămâne este injectarea de toxină botulinică dar asta depinde de spital să o achiziționeze.

Pe lângă programul național de acțiuni prioritare ale AVC-ului, în clinica noastră se desfășoară programul de scleroză multiplă, programul de tratament al sclerozei laterale amiotrofice, programul de tratament al poliradiculonevritei cronice inflamatorii, tratamentul acut în criza miastenică la bolnavii cu miastenia gravis, în poliradiculonevrita Guillain Barre.

În ceea ce privește resursa umană, avem înțelegere de la conducerea spitalului ca, pe viitor, în limita posibilităților financiare ale spitalului să mai putem aduce personal în clinică. În prezent, conform grilelor aprobate de Minister suntem cu normativul aprobat.

Rep.: Revenind puțin la Unitatea de AVC. Ce aduce în plus această unitate privind îngrijirea bolnavului de AVC?

R.B.: Acest compartiment are o normare diferită de restul secției, se va mai angaja încă un medic, iar normativul prevede o asistentă la patru paturi, o infirmieră la șase paturi, un kinetoterapeut, un logoped și un psiholog dedicați pentru compartimentul respectiv. Îngrijirea acestor bolnavi va fi net superioară, acești bolnavi sunt paralizați, unii sunt în comă, ei trebuie întorși, tapotați, făcută gimnastică pasivă, care poate va face și gimnastică activă pentru a-i recupera cât mai repede. Acest lucru înseamnă că trebuie muncit foarte mult cu ei, trebuie mobilizați din a doua zi.

Va fi un acces mai facil la investigații, la reevaluări. Unii necesită reevaluări din trei în trei ore sau bolnavii trombolizați noi îi reevaluăm în prima zi din oră în oră.

Avem pacienți obezi-ei ajung cu accident vascular pentru că au boli cardiace, renale, pulmonare, sunt pacienți foarte complecși, cu o patologie care necesită o îngrijire multidisciplinară și o urmărire foarte atentă având în vedere că ei se pot agrava foarte rapid. Se administrează substanțe care necesită uneori injectomat, se numără picăturile, este nevoie de o atenție sporită pentru ei. De asemenea, acest compartiment are aparatura lui, este dotat cu un aparat ECO Doppler achiziționat de spital anul trecut, cu un soft dedicat pentru arterele gâtului și pentru detectarea arterelor prin metode trans craniene.

Rep.: Care este media de spitalizare în acest compartiment?

R.B.: Dacă media pe clinică este de 8 zile, în această unitate este în jur de 15 zile pentru că pacienții sunt mult mai gravi. Noi încercăm să le dobândim o independență funcțională cât mai mare, să le reducem handicapul neurologic cât mai mult și acest lucru necesită multă muncă cu bolnavul, unii sunt atât de grav încât riscăm să-i pierdem și dacă le salvăm viața încercăm să-i redăm cât se poate de independenți familiei, societății.

Rep.: Care este procentul de mortalitate?

R.B.: Procentul de mortalitate este foarte mic în secția noastră, sub 10%, deoarece pacienții foarte gravi sunt internați la secția de terapie intensivă.

Rep.: Ce conduce la apariția AVC-ului? Stresul este un factor de risc?

R.B.: Stresul face să ne crească tensiunea, frecvența cardiacă care secundar afectează creierul. De fapt, AVC, după cum îi spune numele,  înseamnă că dintr-o anumită cauză se modifică circulația cerebrală și cea mai frecventă cauză este tumoarea, bolile cardiace, hipertensiunea dar și diabetul, bolile hepatice, sedentarismul, fumatul excesiv, consumul excesiv de alcool, vârsta în sine este un factor de risc. Ceea ce este foarte important este că există și aici o predispoziție genetică, dacă cineva a avut în familie un membru care a suferit un accident vascular trebuie să-și controleze și mai bine factorii de risc.

Rep.: AVC-ul este apanajul vârstei mai înaintate sau apare și la pacienții mai tineri?

R.B.: Vârsta este tot mai tânără, oamenii se neglijează. Decada a șaptea de viață este cea mai frecventă, dar am avut și pacient de 21 de ani.

Rep.: Care sunt cel mai des întâlnite afecțiuni în cazuistica clinicii?

R.B.: Clinica noastră este o clinică care se comportă ca o clinică cu impact regional, dacă nu chiar național. Patologia este foarte gravă, suntem un spital care internăm de urgență un pacient dar și un spital la care se adresează de urgență pacienți din alte secții de neurologie din țară, din zona Ardealului, chiar și din Moldova. Primează accidentul vascular cerebral și frecvența acestei afecțiuni a crescut la nivel național, iar noi resimțim acest lucru în funcție de numărul de pacienți internați. Dar avem cazuri de bolnavi cu scleroză multiplă, cu polineuropatii, cu poliradiculoneuropatii și, din păcate, bolnavi la care diagnosticăm neoplazii. Patologia neoplazică este un flagel în creștere și la vârste din ce în ce mai tinere.

A consemnat Arina TOTH

 

 

 

Post-ul Îngrijire net superioară în Unitatea de accident vascular cerebral acut a Spitalului de Urgență Târgu-Mureș apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Îngrijire net superioară în Unitatea de accident vascular cerebral acut a Spitalului de Urgență Târgu-Mureș

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button