Sănătate

SCJU Târgu Mureș, calitate deosebit de înaltă a serviciilor și un plan de conformare  

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a explicat joi, într-o conferință de presă, de ce unitatea medicală de rang regional a fost inclusă de Autoritatea Națională de Management a Calității Serviciilor (ANMCS) în categoria IV, grad de încredere redusă, după o evaluare a unei comisii de 7 evaluatori. Pe scurt, deși spitalul are spații dedicate pentru spitalizarea de zi, potrivit unui ordin de ministru al Sănătății din 2016, acestea trebuie reunite într-o structură compactă. Pe de altă parte, din punct de vedere al calității serviciilor, spitalul ar fi trebuit să fie încadrat în categoria a II-a, însă pentru că are un plan de conformare, așa cum sublinia atât managerul SCJU Claudiu Puiac, cât și președintele ANCMS, Vasile Cepoi, a intrat automat în categoria IV. Așa e legea. Sau ordinul, mai exact. Că nu sunt toate problemele rezolvate la SCJU și mai este de lucru, nu o neagă, de asemenea, conducerea.

 

Parafrazând un vers de-al poetului Mihai Eminescu, “ce mai freamăt, ce mai zbucium” au creat, la Târgu Mureș, marii iubitori ai medicinii mureșene, care au ținut să își dea cu părerea avizată, sper că remarcați ghilimelele în cascadă, despre includerea Spitalului Clinic Județean de Urgență în categoria IV, grad de încredere redusă. Așa că, ieri, la orele 11 trecute fix, ne-am înființat o mână de jurnaliști la sala de protocol a spitalului, pe principiul audiatur et altera pars.

Prin includerea în categoria a IV-a, spitalul nu și-a pierdut, cum s-ar putea crede și aș vrea să lămurim acest lucru de la bun început, calitatea de spital regional clasa IA şi cu competenţă profesională I. Adică așa mai complex puțin, deși unii au comparat deja spitalul de orășel cu acesta regional. De asemenea, acreditarea ANCMS e puțin altă treabă și se referă după cum îi spune și numele la managamentul calității serviciilor, adică un fel de ISO medical că doar știe toată lumea despre asta.

“Din punct de vedere al acreditării ANMCS, într-adevăr am primit acreditare gradul IV cu încredere redusă. Noi, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă împreună cu personalul spitalului ştiam că acesta este nivelul maxim de încadrare pe care îl putem primi. În octombrie 2016, ministrul Săbătăţii de la acea oră a dat ordinul 1096 care prevedea ca paturile de spitalizare de zi să fie toate grupate într-o structură total separată. Această structură trebuia să fie dusă la execuţie în 12 luni de la intrarea în vigoare a acestui ordin. Din punct de vedere a legislaţiei şi tehnic, şi financiar, noi nu aveam posibilitatea să facem o structură nou-nouţă pentru că trebuia identificat locul, trebuiau făcuţi toţi paşii din punct de vedere legislativ pentru înfiinţarea acestei structuri”, a explicat managerul SCJU, Claudiu Puiac.

Vorbim despre un total de 123 de paturi de spitalizare de zi, din care 97 în clădire, raportat la u total de aproape 1100 de paturi spitalizare continuă cât numără unitatea spitalicească.

În urma discuțiilor, SCJU a solicitat și a obținut un plan de conformare care să fie dus la îndeplinire până în 31 decembrie 2020.

Între timp, în 31 ianuarie 2018 a apărut un ordin al preşedintelui ANCMS care prevedea ca toate spitalele care au un plan de conformare cu o durată mai mare de 24 de luni să fie încadrate în această categorie IV cu grad de încredere redusă.

Pe de altă parte, dacă nu ar fi planul de conformare, SCJU ar fi automat în categoria a II-a, cu punctajul de 85,59% obținut, însă după finalizarea construcției și reluarea procedurii de acreditare, conducerea vizează categoria I.

SCJU Târgu Mureş, “cu încredere redusă”, cum a punctat cu sarcasm managerul Claudiu Puiac, a avut anul trecut peste 39.000 de cazuri de spitalizare continuă, peste 25.000 de cazuri de spitalizare de zi, prezentări la UPU – peste 89.000, iar consultaţii în ambulator – peste 113.000. 68% din pacienţi au fost din judeţul Mureş, iar diferenţa din judeţele învecinate.

 

Calitate înaltă

Voichiţa Pantea, şefa Serviciului de Management al Calităţii Serviciilor Medicale, a punctat rolul major al întregii echipe a SCJU în acest proces de evaluare și acreditare.

“Au fost evaluate 67 de structuri, din care 33 de secţii şi compartimente de sine stătătoare. Acest lucru înseamnă că 60 de persoane din spital au avut interviuri cu cei 7 evaluatori ai Autorităţii Naţionale de Management. În total au fost aplicate 219 liste, cu indicatori. Din toate aceste liste, 63 de liste au fost liste conforme, ceea ce este destul de rar. Avem doar două liste cu mai mult de 6 indicatori neconformi. Totalul indicatorilor aplicaţi la spitalul nostru a fost de 9.173, din care 7.997 au fost indicatori conformi. Din cele 27 de standarde pe care ANMCS le are aprobate prin lege şi care sunt acreditate internaţional, niciunul nu a fost sub 51%. Procentajul indicatorilor cu punctaj de -10 este de 23,67%, majoritatea acestor indicatori provin din indicatorii din spitalizarea de zi. În raportul de acreditare transmis, dintre aprecierile ANMCS, ni se spune că se confirmă prin procentajul pe care noi l-am obţinut efortul pe care spitalul l-a depus pentru ca serviciile de sănătate oferite să răspundă nevoilor colectivităţii pe care noi o deservim şi că asigurăm condiţiile de siguranţă pacienţilor, personalului şi mediului”, a explicat Voichiţa Pantea.

Standardele sunt împărţite în trei referinţe mari: referinţa managementul strategic şi organizaţional, care are un procent de 82,13%, managementul clinic – 84,73%, etica medicală şi drepturile pacienţilor – 88,03%.

“În referința managementul strategic sunt 9 standarde și se referă la cum vede organizația spitalul, cum se pregătește pentru preluarea pacientului, cum își declară nivelul de competență și ceea ce poate să facă pentru pacient în momentul în care vine la noi și se internează. De asemenea, partea de condiții hoteliere, tot ce înseamnă partea de personal TESA, resursa umană, financiar, administrativ, spălătorie, bucătărie, toate serviciile conexe actului medical. La partea de management clinic sunt 15 standarde, care evaluează partea de diagnosticare a pacientului și preluarea pacientului în îngrijire, inclusiv la externare. Iar a treia referință pe care ANMCS a considerat-o foarte importantă este etica medicală și drepturile pacienților, cum putem noi să respectăm dreptul pacienților. Am încercat de trei ani cel puțin să modificăm comportamentul inclusiv al personalului medical, auxiliar și TESA, în momentul în care pacientul vine în spital să încercăm să îi respectăm dreptul la demnitate și la o îngrijire corectă, să își dea consimțământul, să nu fie discriminat, să evaluăm satisfacția pacienților. Lunar, la ședințele cu asistentele șefe prezentăm care este situația pe fiecare secție după acele chestionare ale pacienților. Pacienții ne spun ce le place și ce nu le place, iar ceea ce am observat în ultimul timp este că ne fac propuneri și încercăm în Comitetul Director să vedem ce ar mai fi necesar pentru pacienți”, a mai completat şefa Serviciului de Management al Calităţii Serviciilor Medicale.

 

Cum va arăta noua structură

Pentru a îndeplini planul de conformare a fost identificat prima dată terenul necesar pentru construcţia noii structuri într-una dintre curţile interioare mai generoase, formată din corpurile în care funcţionează laboratorul de recuperare medicină fizică şi balneologie, laboratorul de explorări funcţionale, ambulatoriul integrat adulţi, ATI adulţi şi Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant. Clădirea va avea o suprafaţă desfăşurată de 3.400 mp. “Practic, structura de spitalizare de zi va avea 3 etaje, un parter şi un demisol. În partea de parter şi demisol ar trebui să funcţioneze serviciul de primire – internare pacienţi, ca serviciu unic pe spital, în partea de demisol vor fi copiii, iar în partea de parter vor fi adulţii, pentru că circuitele de copii şi adulţi trebuie să fie separate. Pe etajul I vor fi cabinete destinate spitalizării de zi pentru copii, în special pentru partea de hemato-oncologie pediatrică. La etajul II, în partea de clădire care corespunde curţii interioare se vor amenaja cabinete medicale şi săli de tratament pentru spitalizare de zi copii chirurgie pediatrică şi pediatrie, iar pe partea de supraetajare pe corpurile pe care le-am menţionat anterior va fi spitalizare de zi pentru adulţi, pentru specialităţi chirurgicale. La etajul III vor fi cabinete şi săli de consultaţii pentru spitalizare de zi adulţi, specialităţile medicale”, a punctat Angela Moldovan, directorul îngrijiri medicale al SCJU Târgu Mureș.

Clădirea va mai dispune de două lifturi şi de spaţii tehnice.

 

În ce fază este procedura

 

Florin Crăciun, directorul financiar-contabil al SCJU Târgu Mureș, a explicat care au fost pașii parcurși în vederea respectării ordinului de ministru 1096.

“Nu am stat cu mâinile în sân după ce acest ordin a apărut, încă din 2017 am identificat locaţia, pe acea locaţie, ambulatorul nostru de specialitate fiind reabilitat din fonduri europene a trebuit să obţinem avizul de la ADR Centru ca să putem construi pe investiţia pe care dânşii au realizat-o pentru spital. După ce am obţinut acest aviz în cursul anului 2017, am organizat o procedură de achiziţie publică pentru un studiu de fezabilitate. Studiul de fezabilitate a fost finalizat în 2018. Această documentaţie a fost aprobată la nivel local de noi şi înaintată Ministerului Sănătăţii şi la Consiliul Judeţean pentru a ne fi alocate fondurile necesare. Nu am stat să primim banii, legea ne-a permis sub o clauză suspensivă, am organizat o procedură de achiziţii publice, care este acum în faza de evaluare tehnică finală, urmează apoi partea de evaluare financiară şi vom avea un câştigător şi putem să ne încadrăm în acel plan de conformare, astfel ca în 31 decembrie 2020, această structură să fie funcţională”, a enumerat Florin Crăciun.

Suma necesară pentru realizarea investiției este de 23 milioane de lei plus TVA, durata de execuţie, conform studiului de fezabilitate este de 15 luni, din care 5 luni proiectare şi 10 luni partea de execuţie. Mobilierul nu este cuprins în această sumă, dar spitalul are fonduri acoperi această achiziţie.

La licitație au fost depuse două oferte, calificate din punct de vedere tehnic amândouă.

 

Mulțumiri deputatului Florin Buicu

 

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș a ținut să îi mulțumească deputatului Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

“Ţin să îi mulţumesc domnului conf. univ. dr. Florin Buicu, pentru că până în acest moment este singurul parlamentar de Mureş care a ieşit public, a apărat imaginea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi a explicat foarte clar din punct de vedere legislativ de ce avem acest grad IV de încredere redusă. Tot ce aţi văzut în ultimul timp investiţii în spitalele mureşene se datorează sprijinului oferit de Florin sistemului medical mureşean”, a fost mesajul managerului.

 

Poziția ANCMS

 

Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, prezent ieri la Târgu Mureș, a explicat, de asemenea, de ce o unitate cu plan de conformare este automat în categoria IV.

“Indiferent de ce punctaj obții, dacă pentru obținrea autorizației sanitare de funcționare ai un plan de conformare, ești pus în categoria IV. Acest lucru înseamnă niște investiții care nu mai țin de managementul spitalului, ci de autoritatea care tutelează spitalul. (…) Neîndeplinirea acelui plan de conformare reprezintă un risc pentru pacienți, pe de altă parte obligăm autoritățile locale, autoritățile tutelare să se implice în rezolvarea problemei”, a spus acesta, completând: “Punctajul obținut înseamnă cât la sută din standardele de acreditare le îndeplinește spitalul. Spitalul din Târgu Mureș îndeplinește în jur de 85% din standardele de acreditare ceea ce l-ar plasa în categoria a II-a. Pentru că are un plan de conformare la autorizația sanitară de funcționare care se referă la realizarea unor circuite corespunzătoare în secțiile cu risc, cum ar fi terapie intensivă, pediatrie, bloc operator, se încadrează în categoria a IV-a, lucru valabil pentru orice spital. Pentru că sunt riscuri asociate neîndeplinirii acestui plan de conformare și chiar dacă echipa medicală și managerială își face datoria și atinge un nivel crescut de conformitate cu standardele, fără îndeplinirea acestui plan de conformare, el nu poate să treacă pe poziția punctajului pe care l-a îndeplinit”.

Că este loc de mai bine a recunoscut-o chiar conducerea spitalului, însă de aici până a stârni o isterie, e cale lungă.

Lista cu spitalele conform acreditării ANCMS, primul ciclul, poate fi consultată ANCMS_ACREDITARE SPITALE. Ar mai fi de menționat că este în Mureș un spital neacreditat – Spitalul Orășenesc Sângeorgiu de Pădure, iar printre unitățile medicale cu plan de conformare se numără și Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, singura unitate din țară unde sunt operate malformații congenitale la nou-născuți și copii. Conform logicii ANCMS, IUBCvT va fi tot în categoria IV, chiar dacă va avea punctaj ridicat în ceea ce privește calitatea serviciilor. E puțin absurd, dar pare-se că asta e norma…

Ligia VORO

 

“Mi se pare normal ca atunci când un politician local, cu intenţii patriotice şi naţionaliste atacă cea mai proeminentă structură medicală a regiunii, el intră în conflict cu însăşi credinţa lui. Acei politicieni care critică în mod constant activitatea care se desfăşoară în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi nu numai politicieni, ar trebui întrebaţi public dacă ştiu care sunt problemele reale ale spitalului, dacă ştiu care sunt aceste probleme, ce demersuri au făcut pentru rezolvarea acestor probleme ale spitalului şi de câte ori au fost interesaţi să vină la o întâlnire cu managerul sau cu membrii Comitetului Director ca să le explicăm clar problemele din punct de vedere legislativ care ne perturbă activitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă”

Claudiu Puiac, managerul SCJU Târgu Mureş

 

 

Post-ul SCJU Târgu Mureș, calitate deosebit de înaltă a serviciilor și un plan de conformare   apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: SCJU Târgu Mureș, calitate deosebit de înaltă a serviciilor și un plan de conformare  

Credit autor: Ligia Voro.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button