Bilanț 2019: O creștere de 669% la intervențiile ISU Mureș și 2 morți din cauza arderilor de vegetație uscată. Poliția nu poate face nimic din lipsă de dovezi

bilant-2019:-o-crestere-de-669%-la-interventiile-isu-mures-si-2-morti-din-cauza-arderilor-de-vegetatie-uscata.-politia-nu-poate-face-nimic-din-lipsa-de-dovezi

Vineri, 12 iulie, colonelul Călin Handrea, inspector șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a invitat, alături de Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt Azomureș, presa pentru a prezenta rezultatele garnizoanei în primele 6 luni ale anului 2019.

A fost discutată activitatea avută în primele 6 luni ale lui 2019, având în vedere că ne aflăm la jumătatea anului.

„În prima jumătate a anului am avut 11.587 de intervenții, mai mult față de perioada similară a anului precedent, cu o creștere de 12,59% a intervențiilor pe ceea ce privește primul ajutor și cu 36% a intervențiilor de stingere a incendiilor și a situațiilor de urgență. Cea mai mare creștere a fost pe echipajele de prim-ajutor pe Târnăveni unde a fost 26%, urmat de Târgu Mureș cu 23% și Râciu 17%. În ceea ce privește celelalte intervenții, altele decât SMURD, am avut o creștere de 669%, dar vorbim aici de foc deschis și mai ales pe partea de vegetație uscată”, a transmis Călin Handrea.

Pe subunități, creșterea cea mai mare a fost la subunitatea Sărmaș unde a fost 110% creșterea.

În prima parte a anului și mai ales în primăvară a fost o perioadă secetoasă și numărul de intervenții pe vegetație uscată a crescut foarte mult.

Problema națională persistă de mulți ani

În ciuda arderilor dese de vegetație din primăvară, a fost aplicată o singură sancțiune care a fost contestată și foarte probabil va fi și câștigată de cel care a fost sancționat.

„Nu avem probe suficiente. Noi când ajungem la locul faptei, constatăm că ceva arde, iar când încerci să probezi că x sau y a dat foc, nu ai probe pentru că nimeni nu are filmare care să spună că domnul a incendiat vegetația uscată sau miriștea. Ce am făcut în anii trecuți și se practică în continuare, este să furnizăm la APIA exact coordonatele GPS unde a fost incendiată vegetația uscată și APIA poate să sancționeze proprietarul cu reducerea subvenției cu până la 20% din suma alocată. Numărul mare de incendii și chiar cele două decese pe care le-am avut în acest an au fost la mici fermieri sau în grădina omului”, a declarat Călin Handrea.

„Nu poți să sancționezi proprietarul dacă tu nu ai probe că el a incendiat. Noi suntem conștienți că așa e, dar am avut situații în trecut în care am sancționat proprietarul pentru că el a incendiat și ulterior a câștigat în instanță nefiind probe. Este o problemă la nivel național pentru că în alte state ale lumii acea vegetație uscată e prelucrată, e transformată în peleți care se folosesc ca și combustibil solid pentru încălzirea locuințelor. Asta e soluția. La noi în schimb curățăm terenul pentru că tot APIA cere ca terenul să fie curățat, iar cea mai simplă metodă este incendierea”, a completat colonelul.

Ovidiu Maior a adăugat că din punct de vedere agricol, și recomandarea Azomureș este ca acea miriște să fie încorporată în sol pentru că este mult mai benefică pentru sănătatea pământului, arderea nefiind o soluție pentru cultura următoare.

Post-ul Bilanț 2019: O creștere de 669% la intervențiile ISU Mureș și 2 morți din cauza arderilor de vegetație uscată. Poliția nu poate face nimic din lipsă de dovezi apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Bilanț 2019: O creștere de 669% la intervențiile ISU Mureș și 2 morți din cauza arderilor de vegetație uscată. Poliția nu poate face nimic din lipsă de dovezi

Credit autor: Elena.Polearus.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.