Social

Comuna Stânceni, promovată de locuitorii din zonă

Toți cei care au fost la Festivalul Văii Mureșului și au trecut pragul casei alegorice din Stânceni au fost impresionați de pitorescul și bogăția zonei și de ospitalitatea localnicilor .

Ileana Moldovan din Stânceni ne vorbește despre comuna ei ca de un adevărat colț de rai:

Suntem prima comună de pe Defileul Mureșului Superior, cum se vine dinspre Harghita spre Mureș. Comuna are trei sate: Ciobotani, Meșterea și Stânceni. În comună se mai ocupă lumea cu gospodăria, animalele, oieritul, vitele.. Avem renumita apă minerală Stânceni care a fost premiată anul acesta cu aur. E cea mai naturală, poți să zici, în momentul de față. Mai avem carierele de piatră, oamenii sunt foarte harnici și a mers foarte bine exploatarea lemnului, fructele de păduri. Sunt și câteva localuri cu cazare dar cea mai frumoasă pensiune din zonă este la Ciobotani.

Locuitorii din Stânceni se mândresc și cu biserica Mănăstirii Sf. Ilie din Toplița, care a fost construită în comuna Stânceni. Aceasta este o replică a catedralei din Constantinopol, ne-a dezvăluit Ileana Moldovan:

E construită la noi, la Meștera, biserica veche de lemn acum peste 100 de ani, și a fost apoi strămutată în Toplița la Mănăstirea Sf. Ilie care a fost făcută de Miron Cristea, primul patriarh al României. Și au mai venit cei din Sibiu la Meștera și au luat proiectul după care e construită Catedrala Mare din Sibiu. Acestea două și cea din Constantinopol le găsim cu această arhitectură.

Pe lângă frumusețile naturale, hărnicia oamenilor, localitatea Stânceni a fost clasificată în urmă cu câțiva ani ca fiind cea mai bogată localitate din România, datorită fondurilor europene și guvernamentale atrase pentru investiții.

Cristina Bulbescu

The post Comuna Stânceni, promovată de locuitorii din zonă appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Comuna Stânceni, promovată de locuitorii din zonă

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button