Social

FOTOGALERIE. Atunci când dragostea durează (de) 50 de ani – 32 de cupluri au aniversat Nunta de Aur

Chiar dacă, în prezent, trăinicia relațiilor de cuplu este asaltată de presiuni din toate părțile, viteza cotidiană afectează relațiile interumane, iar superficialitatea contaminează legăturile, sunt persoane care au sfidat, prin dăruire și tenacitate, trecerea timpului, și au clădit din propriile legături sufletești adevărate edificii. Cuplurile mureșene care au aniversat cinci decenii de căsnicie au fost sărbătorite în cadrul deja-tradiționalului eveniment Nunta de Aur, organizat de Primăria Municipiului Tîrgu Mureș în cadrul Zilelor Târgumureșene.

Din cele 37 de cupluri înscrise, 5 nu au putut participa la evenimentul care a avut loc la Cuba Ground, în cadrul Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, însă rudele și prietenii soților prezenți le-au asigurat acestora o companie călduroasă și au întreținut împreună atmosfera cât mai cordială. Evenimentul a fost prezentat de Ioan Chiorean, iar alături de Dorin Florea, primarul Municipiului Tîrgu Mureș, a fost prezent în public și Claudiu Maior, consilierul edilului.

„Nunta de Aur e un eveniment care arată frumusețea orașului și sufletul curat al orașului. Văd în fața mea o mulțime de oameni care îți sărbătoresc iubirea, își sărbătoresc jurământul de iubire. Și iubirea este probabil cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni-l poate face. În fiecare an ne întâlnim, în fiecare an arătăm și orașului și întregii lumi oamenii care se iubesc de peste 50 de ani”, a spus Ioan Chiorean în deschiderea evenimentului.

Dorin Florea a ținut o cuvântare de primire a cuplurilor aniversate, înainte de a trece la premierea acestora.
„Mi-am permis, cu toată opoziția unora, să susțin totdeauna ceea ce-nseamnă trăinicia, ceea ce-nseamnă rostul și locul oamenilor pe pământ. (…) Eu vă doresc de fiecare dată, cum doresc tuturor cuplurilor din Târgu Mureș, români și maghiari, să înțeleagă că la zestrea orașului înseamnă foarte mult exemplul, ceea ce oamenii fac, ceea ce oamenii când fac și gândesc la a rămâne ceva după ei și de aceea le mulțumesc tuturor oamenilor, le doresc succes de-aici încolo, le doresc sănătate multă și să nu uite niciodată că pentru acest oraș au făcut atâtea lucruri bune”, au fost câteva dintre cuvintele primarului Municipiului Tîrgu Mureș.

În continuare, rând pe rând, cele 32 de cupluri prezente au primit diplome și flori din partea lui Dorin Florea și au fost apoi cinstite cu o masă îmbelșugată.

Experiența e mină de aur

Soții Constantin și Maria Togănel au mărturisit resorturile care au făcut ca relația lor să dureze atât de mult. Constantin Togănel a pronunțat primul cuvântul-cheie: „Înțelegerea. Am lăsat unul după altul, n-a fost o încăpățânare din partea unuia sau a celuilalt. Viața e cu urcușuri, cu coborâșuri, și cu bune și cu rele, dar dacă fiecare are înțelegere, cedează unul, celălalt când sunt momente grele, viața merge înainte.”

Maria Togănel a completat: „Dacă este respect și dacă este iubire, se poate. Ne-am căsătorit în iulie 1928 și am stat cinci ani de zile singură, cât timp el a fost la facultate la Brașov. A fost bine și avem doi copii.”

Față de acele vremuri, în zilele de acum este mai dificil să păstrezi o relație? Maria Togănel a dat un răspuns acestei întrebări: „Este mai dificil, pentru că atunci când ai o problemă la serviciu, trebuie să o lași în prag. Las-o în prag și intră în casă cu zâmbetul pe buze.”

Cele mai importate calități pe care trebuie să le aibă un cuplu pentru ca relația lor să reziste în timp au fost numite de Iosif Jurcă: „Iubirea, înțelegerea, răbdarea, dragostea și sinceritatea. Astea sunt cele mai importante lucruri care te duc să treci peste toți acești ani.” Rozalia Jurcă a numit și calitățile pe care ea le consideră esențiale: „Comunicarea, sinceritatea și fidelitatea.”

Totodată, Iosif Jurcă a oferit și un sfat pe timp de criză conjugală: „Trebuie să negocieze amândoi și să o ia de la început.” Rozalia Jurcă a subscris: „Sunt de acord cu ce-a zis soțul meu.”

La mulți ani fericiți împreună!

Post-ul FOTOGALERIE. Atunci când dragostea durează (de) 50 de ani – 32 de cupluri au aniversat Nunta de Aur apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: FOTOGALERIE. Atunci când dragostea durează (de) 50 de ani – 32 de cupluri au aniversat Nunta de Aur

Credit autor: Andrei Vornicu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button