Social

Pensionarii din Luduș s-au reorganizat

Asociația Pensionarilor Luduș (APL) s-a înființat sub o altă denumire, în anul 1992, iar în anul 1996 a primit personalitate juridică, numărul membrilor de sindicat ajungând la 360. În ultimii 17 ani, APL a fost condusă de profesorul Traian Dancu, cel care alături de Ovidiu Crișan a reluat activitatea sindicală a pensionarilor după decembrie 1989. În urma unui nefericit accident de circulație, fostul președinte Traian Dancu a decedat în 28 mai 2019 spre regretul membrilor de sindicat și a autorităților locale cu care a colaborat în bune condiții în ultimii ani.

Structură nouă de conducere

Asociația Pensionarilor Luduș este membră a Federației Naționale a Pensionarilor din România (FNPR), iar aceasta face parte din Federația Europeană a Pensionarilor (FERPA). Pentru că APR își coordonează activitatea cu FNPR, structura organizatorică este aprobată de conducerea forului național. La Luduș, pentru funcția de președinte a APL a fost propus Andronic  Stoica, iar pentru funcția de vicepreședinte Vasile Mâșcă, propuneri pe care FNPR le-a acceptat. În Adunarea Generală din 20 iunie 2019, Andronic Stoica a fost ales în unanimitate de voturi în funcția de președinte, iar Vasile Mâșcă a fost ales în unanimitate de voturi în calitatea de vicepreședinte. Cei doi au completat comitetul de conducere a APL din care mai fac parte Paula Iștvan – trezorier, Ștefan Ciotlăuș și Dinu Anichiti – membri în comisia de cenzori.

Prin completarea comitetului APL s-a ajuns la o formulă în care toți membri se cunosc foarte bine, se completează în mod benefic, toți fiind în diferite etape de viață colegi de muncă la fosta fabrică de anvelope.

„Ne cunoaștem bine, am colaborat mulți ani cu rezultate notabile, ceea ce este o garanție că vom acționa cu determinare în folosul colegilor noștri, pensionarii”, a declarat Andronic Stoica.

„Sunt nou ales în Comitet, este o activitate nouă pentru mine, dar cu ajutorul colegilor mă voi familiariza cu prevederile statutului și voi activa cu precădere în cartierul Gheja, acolo unde locuiesc”, a precizat vicepreședintele Vasile Mâșcă.

Un statut cu șase capitole    

Potrivit statutului, Asociația Pensionarilor Luduș (APL) este o organizație de drept privat cu personalitate juridică, autonomă, cu caracter nepatrimonial care are ca scop principal apărarea drepturilor, promovarea intereselor economice, sociale, culturale ale pensionarilor, precum și reprezentarea membrilor săi în raport cu administrația publică locală. În cuprinsul capitolului I este prevăzut că APL îi reunește pe baza liberului consimțământ pe pensionarii din toate sistemele de pensii, indiferent de naționalitate, sex, vârstă sau convingeri religioase.

În capitolul II sunt prevăzute obiectivele APL dintre care amintim: „Apărarea demnității în societate a pensionarilor și creșterea calității vieții lor; Reprezentarea membrilor săi în fața organelor puterii și administrației de stat locale; Asigurarea accesului pensionarilor la serviciile medicale și la tratamentul balnear, acordarea de facilități; Organizarea unor acțiuni de ajutorare și asistență socială pentru pensionari, în colaborare cu instituțiile specializate ale administrației publice locale; Asigurarea dialogului cu instituțiile locale”.

În capitolul III sunt prevăzute drepturile și îndatoririle membrilor APL. Calitatea de membru se dobândește după semnarea unei adeziuni care este aprobată de Comitetul APL și după achitarea unei cotizații anuale de 20 lei. Structura organizatorică, organele de conducere și control ale APL sunt consemnate în capitolul IV, acolo unde sunt stabilite atribuțiile membrilor comitetului. Fondurile bănești și mijloacele materiale ale APL sunt consemnate în capitolul V și provin din cotizația membrilor, donații și sponsorizări, precum și din alte surse prevăzute de lege. La Luduș, până de curând doar Primăria orașului și Petruța Gherman au sprijinit din punct de vedere material activitățile tradiționale ale pensionarilor la  8 martie și la Ziua Pensionarilor în octombrie.

Capitolul VI, „Dispoziții finale” ale Statutului întocmit conform prevederilor Legii nr. 502/2004, privind asociațiile de pensionari se încheie cu precizarea că Asociația Pensionarilor Luduș utilizează în activitatea sa Sigla, Drapelul și Însemnele Federației.

Proiecte de viitor

Prin constituirea noului Comitet de conducere începe o nouă etapă în activitatea Asociației Pensionarilor Luduș. Echipa de conducere este relativ tânără, cu pensionari activi, dornici să pornească pe un nou drum. „Avem multe proiecte în perspectivă, vrem să creștem numărul de membri, să căutăm noi surse de sponsorizare pentru că vrem creăm noi facilități pentru persoanele vârstnice. Vrem să îi ajutăm în procurarea de bilete de tratament, să organizăm excursii și să purtăm un dialog pe temele noastre importante: Legislație, medicină și altele”, ne-a declarat Andronic Stoica, președintele APL, în numele noului Comitet de conducere.

Ioan A. BORGOVAN

 

 

Post-ul Pensionarii din Luduș s-au reorganizat apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Pensionarii din Luduș s-au reorganizat

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button