Social

Populația de urși din județul Mureș este de 3 ori mai mare decât ar fi normal

Efectivele de urs au fost evaluate în această primăvară de către Agenția pentru Protecția Mediului Mureș și indică aproape 800 de exemplare, în condițiile în care efectivele optime sunt de 240.

Din datele asociațiilor de vânătoare, care au făcut și ele propria evaluare, rezultă că în județul Mureș sunt aproape 1.300 de urși. În aceste condiții, și pagubele produse aproape s-au dublat.

Anul acesta s-au raportat peste 100 de pagube produse de urși, față de 70, anul trecut.

Chiar dacă asociațiile de vânătoare au solicitat extragerea urșilor periculoși, Ministerul Mediului a acceptat împușcarea a doar 5 urși, iar procedura birocratică este greoaie, a explicat directorul APM Mureș, Dănuț Ștefănescu.

Administratorul fondului de vânătoare trebuie să facă o cerere la noi, cu toate documentele, ca să dăm un punct de vedere. Împreună cu Garda de Mediu semnăm acest punct de vedere, cu care fondul de vânătoare, cu dosarul, merge la Ministerul Mediului și cere derogare. După ce primește derogarea de acolo, vine cu o cerere de autorizare la noi, pentru a obține autorizație de mediu pentru a vâna acest urs. Noi dăm autorizația, după care poate să vâneze. Toate aceste etape durează.

Dănuț Ștefănescu susține că soluția este revenirea la cota de vânătoare, care aducea un echilibru în rândul populației de urși.

Soluția ar fi să se revină la cotele anuale de recoltare a urșilor, deci fiecare fond de vânătoare să primească o cotă după cum era înainte, pentru a ține un echilibru și a nu se dezvolta foarte mult numărul de urși, față de capacitatea habitatului, a pădurii, de a susține acești urși.

Pagube însemnate au fost produse și de mistreți, în 50 de cazuri, față de 30, anul trecut, dar la această specie asociațiile de vânătoare au cotă suficientă de împușcare.

Raluca Creț

The post Populația de urși din județul Mureș este de 3 ori mai mare decât ar fi normal appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Populația de urși din județul Mureș este de 3 ori mai mare decât ar fi normal

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button