Ședință operativă convocată de prefectul de Mureș pentru prevenirea riscurilor și vulnerabilităților

sedinta operativa convocata de prefectul de mures pentru prevenirea riscurilor si vulnerabilitatilor

Aceasta vine ca urmare a solicitării făcute încă de săptămâna trecută de ministrul de interne, care ceruse prefecților și structurilor județene ale MAI să prezinte rapoarte privind stadiul rezolvării sesizărilor și dosarelor penale.
Astăzi, prefectul Mircea Dușa s-a întâlnit cu reprezentanți din teritoriu ai Ministerului de Interne, dar și cu alte instituții – Inspectoratul Școlar, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș, Protecţia Copilului Mureş.
Zilele următoare vor avea loc întâlniri similare în Reghin, Sovata, Luduș, Iernut, Sărmașu, Târnăveni și Sighișoara, cu accent pe implicarea Poliției rurale.

La final va fi stabilit un plan de măsuri, ce urmează a fi votat de Colegiul Prefectural, a declarat pentru Radio Tg.Mureș prefectul Mircea Dușa:

Când sunt apeluri false, se iau și măsuri de depistare a celor care sună la 112. Am stabilit ca activitatea instituțiilor noastre să fie transparentă iar purtătorul de cuvânt de la Poliție în fiecare dimineață va prezenta o situație cu privire la evenimentele care au avut loc în acea zi și săptămânal printr-o declarație de presă va prezenta situația la nivel județean. Cei care gestionează problemele din domeniul romilor, împreună cu ONG-urile, să aibă mai multe întâlniri cu comunitățile lor, pentru că foarte multe plecări din acestea voluntare sunt din rândul populației rome și din centrele de plasament. Am stabilit să mărim și efectivele patrulelor mixte, formate din jandarmi și polițiști care, mai ales noaptea, să fie prezenți în stradă.

Cel mai grav caz de dispariție și cel mai vechi din Mureș este cel al Ramonei Nădășan din Reghin, care în 2011 avea doar 8 ani. Cu toate că a fost dată în urmărire națională și internațională, încă nu a fost găsită.

Din 2016 și până în prezent, la IPJ Mureș au fost înregistrate 368 de cazuri de dispariție de minori, marea majoritate plecări voluntare din centrele de plasament. La această oră, polițiștii mai au în lucru nouă cazuri, șapte dintre ele fiind plecări repetate.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Ramona Varodi, a explicat pentru Radio Tg.Mureș că niciuna dintre sesizările legate de dispariții ale minorilor nu pot fi asimilate traficului de persoane, însă au fost cazuri finalizate cu dosar penal pentru lipsire de libertate:

În anul 2018 au fost sesizate 96 de dispariții de minori de la la domiciliu, fiind depistați 93 dintre aceștia; cu privire la cele trei persoane dispărute, nu s-a reușit depistarea lor. În perioada 1 ianuarie – 5 august s-au înregistrat 72 de sesizări, toate fiind plecări voluntare. La data de 5 august, mai erau în lucru 9 sesizări pentru disparițiile de minori de la domiciliu, 7 persoane fiind plecate din centrele de plasament și reprezintă plecări repetate.

Târgumureșenii intervivați spun că se simt în siguranță în orașul lor, dar evită ieșirile noaptea, mai ales în anumite zone:


În acest moment este în dezbatere publică un proiect de lege privind persoanele dispărute.
Prefectul Mircea Dușa a cerut azi instituțiilor abilitate să depună propuneri concrete pentru realizarea unui cadru legislativ cât mai eficient în protejarea cetățenilor.

Valeriu Russu

The post Ședință operativă convocată de prefectul de Mureș pentru prevenirea riscurilor și vulnerabilităților appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Ședință operativă convocată de prefectul de Mureș pentru prevenirea riscurilor și vulnerabilităților

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.