Sistemul 112 va fi îmbunătăţit

sistemul 112 va fi imbunatatit

Noile proceduri sunt prevăzute într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pe care Ministerul Comunicaţiilor îl are în dezbatere publică până mâine inclusiv. Documentul prevede introducerea tehnologiei de localizare avasată prin intermediul sateliţiilor Google, care îmbunătăţeşte semnificativ identificarea poziţiei apelantului, reducând zona de căutare la cel mult 50 m.
De asemenea, se propune ca la achiziţia cartelelor de telefonie mobilă pre-plătite cumpărătorul să prezinte Cartea de Identitate sau Buletinul, pentru a putea fi mai bine localizat, a explicat secretarul de Stat în ministerul de Interne, Raed Arafat:

O persoană sună și se întâmplă, și s-a întâmplat în alte țări, și vă garantez că s-a întâmplat și la noi, până să îşi dea datele ei și totul persoana îşi pierde cunoștința, este singură acasă, nu știm al cui este telefonul, nu știm unde este înregistrat, nu știm nimic. Pentru noi, mai sunăm o dată acolo, mai sunăm de două ori, s-a terminat și persoana poate fi găsită după două – trei zile chiar decedată în casă. Dacă ştim telefonul al cui este putem să luăm măsurile, chiar se verificăm chiar dacă persoana nu e la adresa respectivă, putem să găsim oameni care o cunosc, oameni care să ne spună unde este persoana respectivă, unde merge de obicei ca să putem să o găsim dacă considerăm că este posibil să fie viața ei în pericol.

În prezent, în 22 de ţări Europene cartelele pre-plătite se cumpără cu un act de identitate. Propunerea făcută de Ministerul Comunicaţiilor este criticată pentru că nu respectă o decizie anterioară a Curţii Constituţionale.
Georgiana Gheorghe de la asociaţia APADOR CH explică:

Această măsură, unu la mână, este disproporționată și, doi la mână, nu oferă suficiente garanţii că drepturile fundamentale sunt respectate, și drepturile astea fundamentale la care mă refer, în principal sunt două drepturi fundamentale: dreptul la viață privată și prelucrarea datelor cu caracter personal este un aspect fundamental al dreptului la viață privată și dreptul la libera exprimare. Pentru că dacă eu vreau să mă exprim anonim de pe telefonul plătit cu cartela proprie trebuie să pot să o facă.

The post Sistemul 112 va fi îmbunătăţit appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Sistemul 112 va fi îmbunătăţit

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.