Știri

Tabloul sumbru al spitalului care servește, în porții mici dar scumpe, moarte pacienților!

Vorba dulce care ucide…

Tatăl meu avea 81 de ani când a plecat din această lume strâmbă… O vârstă frumoasă spun unii, dar eu spun că ar mai fi putut trăi… nu a avut șansa să o facă pentru că în ultimele zile de viață  a fost tratat cu Supradyn , L- Carnitină și Paduden…

Acolo unde este poate a iertat medicul care l-a îngrijit astfel, poate a iertat pe cei care au avut încredere într-un astfel de medic pentru că era cumsecade și zâmbitor (ipocrit și lipsit de empatie aș spune)… Eu însă nu îl voi ierta cum nu mă voi ierta nici pe mine pentru că nu am luptat mai mult pentru a-l salva de medicul cel cumsecade… un om  mai ales însetat de mărire socială și  materială… un om care nici măcar nu a prezentat condoleanțe și nu a venit cu o floare la înmormântarea unui pacient – întâmplător și  vecin  – de pe urma căruia a încasat bani din ceea ce noi toți cotizăm timp de 10 ani… Probabil că va putea trăi mult și bine cu acest gând și va râde la multele evenimente la care va participa în virtutea statutului social dobândit de soț…  Care soț, pentru a-și onora acest statut ar fi avut obligația dar și  posibilitatea să îmbunătățească radical situația asistenței sanitare la Sighișoara… Dacă nu din omenie , măcar pentru a-și respecta promisiunile făcute – ”maternitate nouă, spital modern, secție de balne-fizioterapie și kinetoterapie” – unor oameni care, asemeni tatălui meu l-au crezut și și-au pus speranțe că  își va îndeplini promisiunile  pentru că e un ”om cumsecade”… Atât de cumsecade că, ”după ce s-a văzut cu sacii în căruță” a uitat a zis  în campanie și face,  cu cinism, considerații și calcule cu  sute de paturi și multe milioane de Euro, explicând că, de fapt …. nu este nevoie de așa ceva întrucât  Tg. Mureș-ul e atât de aproape și spitalele regionale se vor face curând… Ca mulți alții înaintea mea, am văzut cu ochii mei cât de departe  este acest  Tg. Mureș când durează mai mult de patru ore pentru ca un bolnav cu insuficiență renală gravă și aproape în stop respirator  să ajungă la UPU Mureș. Asta în condițiile în care echipajele de la Salvare – medici și asistenți – au fost  ireproșabile!

Moartea vine la Sighișoara…

Așa cum spuneam într-un mesaj trimis medicului cumsecade, Dumnezeu mi-a confirmat dureros și direct că ceea ce până atunci aflasem din experiențele altora în timpul protestului  pentru un spital civilizat de anul trecut… Am văzut cu ochii mei cum moartea vine la Sighișoara  pa bază de reguli meschine, după chipul și asemănarea managementului hidos care seamană moartea în oraș cheltuind lacom miliarde din banii acestuia, nu pentru ”un spital modern și o maternitate nouă”  ci  pentru  distrugerea și a ceea ce mai era bun: dezafectarea Policlinicii funcționale cu  închiderea Secției de fizioterapie și înghesuirea cabinetelor de ambulator în saloanele/birourile Spitalului mare, perturbând activitatea secțiilor: Secția Urgențe, spre exemplu, unde sunt aduși pacienții în stare gravă înseamnă azi, într-un spital cu un buget uriaș, două salonașe și un hol pe care sunt înghesuiți bolnavi în stare gravă în condiții care le reduc simțitor și șansele – acelea puține pe care le are un bolnav ajuns în stare critică la Urgențe. Ceea  ce este cel mai grav e că Secția Urgențe are doar doi medici din necesarul de cinci adică mai puțin de jumătate!!!! Managerul, care nu se clintește de pe scaun decât pentru a se duce la Primărie să mai ceară niște miliarde cu care să cosmetizeze clădirile igrasioase și să acopere sub preș mizeria – lipsurile mari ale unității pe care o conduce cu înverșunare de atâtea mandate –  ignoră de ani de zile problemele  grave de resurse umane și materiale. Acest manager, despre care se spune că  a fost adus și menținut politic în această funcție, nu doar că nu aduce medici pe specialitățile care lipsesc ci îi alungă pe cei care există – vezi cazul dr. Lazslo Josef sau medicului de la Ambulanță care a plecat la Bistrița sau a medicului anatomo-patolog care va pleca în scurt timp  samd – are o atitudine de vechil pe moșie și ia decizii absurde neținând cont de interesul bolnavului ci de doar de interesul de a-și păstra funcția.

Spitalul Municipal este finanțat din banii contribuabililor…

Cu complicitatea celor care finanțează, în numele oamenilor și din banii lor, acest spital bolnav, aflat în moarte clinică, așa zisul plan de management nu a fost niciodată îndeplinit ci reportat de la un mandat la altul – emblematică este  situația lifturilor cu sfori de la Chirurgie a căror înlocuire apare ca obiectiv  de câteva mandate. Ceea ce lumea poate nu știe pentru că ”EI, care sunt orasul” fac eforturi să ascundă e  că Spitalul Municipal este finanțat anual cu multe miliarde din banii contribuabililor, cei cărora acum li se spune cinic cât de aproape este Tg. Mureș-ul. Atâta interes este pentru sănătatea sighișorenilor încât nimănui  din conducerea orașului nu  pare să îi pese de ce se întâmplă de fapt acolo cu banii alocați cu ghiotura, pe bază de cerere recitată în grabă de  ”eternul și fascinantul manager”. Pare incredibil, dar Consiliul Local ales de sighișoreni în iunie 2016 NU și-a ales  reprezentanții în Consiliul de administrație al Spitalului Municipal Sighisoara iar primarului i se pare firesc ca pe hârtie să figureze, formal, doi funcționari numiți în  2012 în batjocură de primarul condamnat defintiv pentru fapte de corupție în 2013. La fel cum i se pare normal ca actualul legislativ să funcționeze după Regulamentul de Organizare și Funcționare impus în 2012 de același primar, în cele din urmă, demis. Că nu avem anestezist la Maternitate – singurul spital din zonă fără linie de gardă – că nu avem neurolog decât de la 8,00-14,00, că avem un singur neonatolog pe cale să iasă la pensie iar managerul refuză să scoată post de rezident cu această specialitate vitală, că la farmacia spitalului bate vântul și aparținătorii sunt trimiși să caute medicamentele necesare, samd , sunt fapte imputabile managerului și, în același timp,  cauze pentru care  sighișorenii sunt siliți să se adreseze clinicilor private  ca să beneficieze contracost de servicii medicale  la care ar avea dreptul ca asigurați dar și ca finanțatori direcți ai spitalul. Bugetul local, atât de zgârcit când vine vorba de nevoile oamenilor, este darnic cu tot soiul de experți, arhitecți, constructori care fac și refac documentații și studii  inutile sau lucrări de cosmetizare.

În ciuda atâtor probleme grave și vechi  – o parte din ele mi-au revenit în minte în timp ce așteptam la UPU să fie adus tatăl meu, mulțumesc încă o dată medicilor de pe echipajele de Salvare – și a nemulțumirilor exprimate de un mare număr de pacienți și medici, semnatari ai Petiției pentru un spital civilizat, conducerea orașului a avut și are o poziție defensivă și prudentă  –  s-a spus explicit  că, deși se recunoaște existența problemelor semnalate există temerea ca, o eventuală demitere a teme managerului poate fi urmată de un proces al cărui deznodământ poate fi nefavorabil. Această atitudine lașă este  a unui om nu înțelege care este rolul celui ajun în fruntea unei comunități, un om care nu înțelege că pentru a te ridica la înălțimea unei demnități publice trebuie să ai curaj și să acționezi  în interesul celor care te-au învestit în acea demnitate, un om care nu cunoaște prevederile legale conform cărora  aleșii locali au obligația de a ”soluționa treburile publice în beneficiul comunității locale”.

”Caravana morții” trece mai departe…

Să le dea Dumnezeu sănătate tuturor pomeniți mai sus, mai ales sighișorenilor siliți să plătească cu bani grei impostura, incompetența și reaua credință a unor  oameni care nu au niciun Dumnezeu… În ciuda nemulțumirii exprimate în scris și oral de pacienți și medici,  în ciuda tragediilor care au loc în răstimpuri, ”caravana morții” trece mai departe. În spitalul finanțat consistent din bugetul local, moartea rânjește hâd la fie care colț iar poveștile în care oamenii intră pe picioarele lor și ies cu  picioare înainte au devenit banale… Se zugrăvesc fațade, se cumpără autoturisme pentru conducere, se contrafac  pe bandă rulantă dosare de pensii de boală, iar oamenii mor de speticemie pentru că li se infectează branulele. mor că nu au oxigen, mor că nu este anestezist, neonatolog, neurolog,medic la Urgențe … și lista acestor  disfuncții imputabile poate continua conturând tabloul sumbru al spitalului sighișorean care servește, în porții mici dar scumpe, moarte pacienților…

Anca -Silvia Rațiu


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Tabloul sumbru al spitalului care servește, în porții mici dar scumpe, moarte pacienților!

Credit autor: ms.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button