Administrație

Brașovul, primul oraș din România cu sistem inteligent de colectare selectivă a deșeurilor

Brașovul este primul oraș din țară cu sistem pilot de colectare selectivă dedicată fiecărui utilizator, cu identificator, cântar și „bon de reducere”.
Este un sistem inteligent, instalat deja în două cartiere din oraș: unul în Răcădău, doar pentru deșeuri reciclabile, și unul în Scriitorilor, care are în plus și un compartiment pentru deșeuri menajere.
Eco-insula instalată în Răcădău, de exemplu, va deservi aproximativ 2000 de persoane. Fiecare apartament arondat acestei platforme va primi saci speciali cu un cod de bare, pentru fiecare categorie de deșeuri, respectiv hârtie și carton, metal, plastic sau sticlă.
Accesul la fiecare recipient de depozitare se face automatizat, în baza unui cititor de coduri de bare, care scanează codul de pe sacii menajeri.
Cum funcționează sistemul, ne spune Adcrian Stambeca șef stație sortare a operatorului de salubritate.
Sistemul monitorizează fiecare apartament, iar dacă va fi vreun brașovean care va amesteca deșeurile, tot codul de bare va arăta exact despre cine este vorba.
După trei luni, operatorul de salubritate va acorda și bonificații pentru cei care colectează selectiv corect.
Sistemul este funcțional în Italia, iar investiția a însemnat aproximativ 20.000 de euro. Eco-insulele sunt instalate printr-un parteneriat între municipalitate, operatorul de salubrizare și o companie specializată în managementul deșeurilor.

The post Brașovul, primul oraș din România cu sistem inteligent de colectare selectivă a deșeurilor appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Brașovul, primul oraș din România cu sistem inteligent de colectare selectivă a deșeurilor

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button