Cultură

Hodac, gazda Festivalului Internațional „Pe Gurghiu în jos și-n sus”

Cine a trecut prin Hodac în perioada 20-21 iulie s-a putut bucura de voia bună și de veselia adusă de manifestările folclorice ale participanților la Festivalul Internațional ”Pe Gurghiu în jos și-n sus”, organizat de Asociația Culturală ”Moștenitorii Hodacului”, împreună cu Primăria și Consiliul Local Hodac și Consiliul Județean Mureș.

În cadrul acestui festival, s-a organizat o paradă a portului popular, de la Podul Hodacului până la Căminul Cultural, unde s-a întins o horă mare, și a avut loc festivalul propriu-zis.

În total au participat peste 1.000 de tineri pasionați de folclor, atât din țară, cât și de peste hotare, care au trecut peste barierele impuse de limbile și tradițiile diferite printr-un limbaj universal: dansul.

Parada Portului Popular

Parada a început în 20 iulie, sâmbăta, la ora 14.30. Dar înainte să pornească, grupurile folclorice au început să își prezinte tradițiile unul celuilalt, atenția tuturor fiind captată, în special, de macedoneni, care aveau cu ei două tobe și un fluier, cu ajutorul cărora au cântat pe ritmuri inedite.

Apoi, pe timpul paradei, hodăcenii ieșeau în stradă să admire oaspeții satului, fiind și ei impresionați de numărul mare al acestora. ”Am venit să vedem și noi obiceiurile din alte locuri, că pe ale noastre le-am tot văzut!”, a declarat o spectatoare. ”Să fie mândri toți că peste tot sunt uitate tradițiile din bătrâni, nu doar în Mureș, și e mare păcat. Ei sunt cei care-și salvează cultura și neamul!”, ne-a spus un alt spectator.

Participanți de peste tot…

Festivalul s-a bucurat de prezența unor invitați din străinătate, reprezentanți ai propriilor tradiții și obiceiuri, printre care se numără Ansamblul ”Lefkadia Noussa” Ta Anthemia din Grecia, Ansamblul ”Kitka” Istibanja din Macedonia, Ansamblul ”Lăstărașii” Scumpia din Republica Moldova, Grupul Folcloric ”Sânzienele” Catranîc din Republica Moldova, Ansamblul ”Cimbrișor” Sireti din Strășeni, Republica Moldova.

De asemenea, au participat și Ansamblul Comunității Elene ”Elpis” din Tulcea care au dansat în stil tradițional grecesc, Ansamblul ”Balgarce” Vinga, din județul Arad, care au reprezentat folclorul bulgăresc, Ansamblul ”Billeder Heiderose” Biled, din județul Timiș, care au adus cu ei obiceiurile nemțești transmise din bunici și străbunici.

Conform spuselor instructorului coordonator în cadrul Ansamblului „Moștenitorii Hodacului”, Anișoara Lucreția Farcaș, au fost contactați de mai multe ansambluri dornice să participe, ”din Turcia, Polonia, inclusiv din Georgia, dar am fost nevoită să le refuz, pentru că prezența mai multor ansambluri necesită foarte multe cheltuieli. Bugetul pe care îl avem este unul limitat, fapt pentru care ne-am întins cât ne ține bugetul în ce privește numărul participanților.”

Ansamblul ”Kitka” Istibanja din Macedonia

…dar și din țară

Să nu credeți că doar tradițiile din străinătate au fost reprezentate la Festivalul Internațional ”Pe Gurghiu în jos și-n sus”! Ba dimpotrivă, toate zonele din țara noastră au fost reprezentate: ”Sunt acoperite toate zonele din România. Participă și mureșeni, și sibieni, și bihoreni, și clujeni, chiar și constănțeni și satmăreni, constănțeni și bistrițeni”, ne-a declarat Anișoara Lucreția Farcaș.

Au participat, astfel, Ansamblul „Călușerii” din Rășinari, Sibiu, Ansamblul „Codrenii Bihorului” din Roșia, județul Bihor, Ansamblul „Mugurii Țarinei” Turda, județul Cluj, Ansamblul „Luminițe dobrogene” Lunina, județul Constanța, Grupul „Mugurașii” Valea Seacă, județul Maramureș, Ansamblul „Datina” Mărișel, județul Bistrița-Năsăud, alături de reprezentanții județului Mureș, Ansamblul „Moștenitorii Hodacului” din Hodac, Ansamblul „Românașul” din Albești, Grupul Folcloric „Ibășteana” din Ibănești, Ansamblul „Toaca Văii Gurghiului” din Toaca, Ansamblul „Dor Solovăstrean” din Solovăstru, Ansamblul „Moștenitorii” din comuna Chiheru de Jos.

Nici muzica nu a lipsit

Pe scenă au urcat soliști consacrați, printre care Andrei Romanică, care a fost și prezentatorul festivalului, Ionela Moruțan, Maria Homei Costea, Adriana Niculici, Anca Manoilă, Daiana și Iuliana Ciurba, Daiana Suceava, Diana German, Florina Oprea, Sabina Mamai, Monica Cătălina Țugulea, Paul Marincaș, Sorina Maria Pop și Corin Ioan Pop.

Nu au lipsit nici oficialitățile

Am invitat reprezentanți din cadrul Prefecturii, Consiliului Județean, deputați și senatori de Mureș, precum și primarii comunelor din zonă să fie prezenți alături de noi la deschiderea oficială”, a mai adăugat Anișoara Lucreția Farcaș. Până și vremea a ținut cu folclorul, festivalul bucurându-se de soare și de căldură pe toată durata acestuia.


Alex Ionuț ORBAN

Post-ul Hodac, gazda Festivalului Internațional „Pe Gurghiu în jos și-n sus” apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Hodac, gazda Festivalului Internațional „Pe Gurghiu în jos și-n sus”

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button