Cultură

Tradiția de Blasifest, respectată de comunitatea sașilor din Batoș

Unul din obiceiurile săsești care continuă să fie păstrat de inimoasa comunitate săsească din Batos este cel legat de serbarea „Blasi”, sau „Blasifest” cum mai este ea cunoscută,  care coincide cu sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul , prăznuită de creștini  pe 24 iunie. Ediția din acest an a fost organizată luni,  24 iunie de către Forumul German din Batoș, în colaborare cu Primăria Batoș și Biserica Evanghelică Reghin, care a debutat cu slujba oficiată în Biserica Evanghelică de către preoții  Johann Zey și  Stelian Vasile Anca din Batoș.„Încep prin a felicita organizatorii acestui frumos eveniment pentru faptul că păstreză tradiția, pentru că nu lasă ca acest obicei săsessc să se piardă. O felicit pe doamna Rodica Uleșan, pe părintele Johann Zey, pe toți cei de la Forumul German  precum și pe cei care își aduc copiii, încurajați să păstreze aceste tradiții. Le urez la toți succes și le promit că în continuare voi fi mereu aproape de ei și îi voi susține pe viitor în toate demersurile”,  a precizat  Dumitru Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș.

La rândul său, președintele Forumului German din Reghin, Robert Zajzon a adus mulțumiri celor care duc mai departe tradițiile săsești pe meleagurile Batoșului.

„Adresez cuvinte de laudă comunității din Batoș. Mulțumesc tuturor care au sprijinit această  acțiune culturală multietnică,  primarului Dinu Cotoi  care întotdeauna ne-a oferit sprijinul, precum și doamnei Rodica Uleșan  pentru că pune suflet ca această   tradiție frumoasă să continuie aici la Batoș”, a spus Robert Zajzon.

Cristian Oprea, Regele încoronat al serbării Blasifest 2019

Momentul mult așteptat a fost cel al anunțării Regelui. El este ales dintre elevii cei mai buni la învățătură,  activ în ce privește activitățile culturale sau sportive și nu în ultimul rând să știe să călărească, condiții ce trebuiesc îndeplinite de Regele Blasifest-ului.

„Ne bucurăm pentru că astăzi este 24 iunie . Spun acest lucru pentru că toți copiii care sunt în Batoș se gândesc cine va fi Regele acestei manifestări. Sunt sigură că pentru unii va fi o surpriză , pentru alții nu. În cadrul ansamblului nostru  avem un copil care a desfășurat o activitate culturală foarte frumoasă de alungul timpului, nu a lipsit niciodată, întotdeauna s-a prezentat cum se cuvine. Doresc să-i mulțumesc în primul rând familiei  care s-a ocupat de acest copil ,care nu este singurul care a făcut parte din formația Rosenkranz, au mai fost și fetele, prezente și ele în sală. Pentru acest an, onoarea de a fi Rege îi revine lui Oprea Cristian. Ne bucurăm pentru că face parte din formația noastră, și sperăm ca pe viitor să fie la fel de cuminte și de bun”, a precizat Rodica  Uleșan, președintele Forumului German din Batoș, coordonatorul Formației de dansuri „Rosenkranz” din Batoș.

A urmat un program artistic oferit de tinerele talente din comun Batoș, printre care Ungvari Arnold, care a recitat  o poezie dedicată Regelui,  tânărul  violonist Anca Antonie, invitați speciali fiind solista Alexia Aștelian și  Ansamblul „Plaiuri tulgheșene” coordonat de Lăcrămioara Pop. În cadrul programului artistic, gazdele din Batoș au acordat diplome participanților, serbând astfel cei 20 de ani de existență a Formației  de dansuri”Rosenkranz” din Batoș.

Parada portului popular

După terminarea slujbei, Regele, călare pe calul Cezar,  a condus  alaiul pe acordurile Fanfarei, urmat de fetele cu cununile de flori , băieții cu steagurile și  formațiile invitate la tradiționala paradă a portului popular.

Tradiția mai spune că Regele și întreg alaiul  trece pe la cei care își serbează numele . Chiar dacă nu poartă numele de Ioan, au fost gazde primitoare de Blasifest consilierii locali Teodor Dolha și Balogh Vilmoș, vizitați de întreg alaiul în frunte cu Fanfara Municipiului Reghin.

Spectacol artistic la Căminul Cultural

Punctul final al serbării Blasifest a fost Căminul Cultural din Batoș, gazda unui frumos program artistic. Au urcat pe scenă  Ansamblul „Vatra Dorului”, formația de dansuri a Forumului German din Reghin, formația de dansuri populare ”Rosenkranz” din Batoș , Ansamblul „Plaiuri tulgheșene” din Tulgheș, Harghita, Grupa „Fluturașii” din cadrul Grădiniței din Batoș, coordonați de educatoarea Vereș Emese, alături de tinerii soliști  Ștefania Sălăgean, Alex Pintican și Loredana Pop.

Post-ul Tradiția de Blasifest, respectată de comunitatea sașilor din Batoș apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Tradiția de Blasifest, respectată de comunitatea sașilor din Batoș

Credit autor: Alin Zaharie.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button