Apicultorii mureșeni cer ajutor Ministerului Agriculturii după dezastrul din această primăvară

apicultorii mureseni cer ajutor ministerului agriculturii dupa dezastrul din aceasta primavara

La finele lunii trecute, crescătorii de albine au trimis adrese la Direcția Agricolă, Prefectură, Consiliul Județean și la parlamentari, dar până acum nu au primit niciun răspuns.

Directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus, confirmă situația gravă a apicultorilor mureșeni:

Condițiile climaterice au diminuat mult posibilitatea colectării nectarului necesar pentru albine. S-a venit cu o propunere către Ministerul Agriculturii, de subvenționare printr-o formă de minimis, pe fiecare familie de albină. Noi am preluat punctul de vedere al asociației și l-am trimis acum două săptămâni Ministerului agriculturii. Până la ora actuală nu am primit niciun răspuns, o să revenim să vedem măsurile care s-au discutat și posibilitatea de a fi sprijiniți.

Apicultura în județul Mureș este în declin, fiind afectați atât cei care practică stupăritul pe vatră, cât și cei care sunt în pastoral, a precizat pentru Radio Tg.Mureș președintele Apicola SA Mureș, Vasile Bota:

La culesul de rapiță au fost ploi, s-a spălat nectarul, a venit floarea de salcâm care iarăși a fost spălată de ploi, suntem pe nicăieri din cauza vremii. S-a produs numai pentru întreținerea familiei de albine, mulți stupari sunt obligați să hrănească suplimentar, cu sirop, familiile de albine. Toți cei care au fost în pastoral se plâng că nu-și scot nici cheltuielile de transport. În alți ani la salcâm se scoteau 10-15 kg de miere de familie, la rapiță 5-10 kilograme, iar anul acesta nu s-a scos încă nimic. Stuparii mureșeni cer un ajutor de minimis pentru supravuiețuirea familiilor de albine.

Familiile de albine produc doar 1-2 kg de miere, care se păstrează în stup ca hrană, spune Vasile Bota, care speră ca vremea să revină la normal pentru a diminua pierderile apicultorilor.

Valeriu Russu

The post Apicultorii mureșeni cer ajutor Ministerului Agriculturii după dezastrul din această primăvară appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Apicultorii mureșeni cer ajutor Ministerului Agriculturii după dezastrul din această primăvară

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.