Economie

Contribuție majoră a companiilor străine la economie

Comunitatea investitorilor străini a fost confruntată în ultimii ani cu un discurs public care sugerează faptul că societățile comerciale cu capital străin nu își plătesc taxele și impozitele pe care le datorează statului, conform legii. Din acest discurs cu accente naționaliste, românii au înțeles că firmele străine au venit la noi doar să se îmbogățească pe seama românilor și că nu au o contribuție directă la crearea bunăstării în România.

Consiliul investitorilor străini a publicat recent o analiză referitoare la valoarea tuturor taxelor pe care le plătesc statului companiile cu capital străin din România, în contextul unui curent de opinie defavorabil acestora, cauzat de un discurs public naționalist și anti-globalizare. FIC sau Consiliul investitorilor străini menționează că nu vorbește în numele tuturor companiilor cu capital străin din România, ci doar a membrilor săi, respectiv 68 de entități reprezentând 46 de grupuri de companii înregistrate la Registrul Comerțului din România. Acestea sunt companii mari cu capital străin, corporații, 20 dintre ele fac parte din top 60 cele mai mari companii din România după cifra de afaceri, iar 5 dintre sunt parte din top 15 bănci ca valoare a activelor. Aceste companii sunt înregistrate și plătesc taxe în România de mai bine de 20 de ani, demonstrând interesul de a rămâne și a investi pe piața românească timp îndelungat. Ele activează în sectoare precum: energie, auto, servicii financiare, telecomunicații, IT, producția de tutun și băuturi alcoolice, comerț, consultanță și altele. Aproximativ 130.000 de persoane, reprezentând 2,6% din numărul mediu de salariați din România sunt angajate de companiile străine reunite în Consiliul investitorilor străini. Faptul că acești angajați, numiți corporatiștii, își primesc salariile și bonusurile pe carduri bancare, arată interesul corporațiilor de a contribui la reducerea “economiei gri” în România.

Eficiența muncii în cele 46 de companii FIC analizate este 1,3 milioane lei, respective de peste 4 ori mai mare decât eficiența medie a tuturor companiilor din România, iar profitabilitatea comercială a companiilor FIC în 2017 a fost mai mare decât media profitabilității comerciale a tuturor companiilor din România, de 5,6 % față de 5,2 %. Cele 46 de corporații au virat la bugetul României TVA și accize în valoarea de 30 mld. lei, aproximativ 40% din totalul TVA și accizelor colectate de stat în 2017. De asemenea, companiile FIC au plătit taxe de 8,3 mld. lei către bugetul României, mai mult de jumătate reprezentând contribuțiile sociale și impozitul pe venit ale angajaților, 2017. Cu acești bani aproape că s-ar fi putut realiza autostrada Brașov – Bacău (de 160 km) – valoarea estimată de CNAIR fiind de 8,3 mld.lei (fără TVA).

Companiile străine insistă prin această analiză să arate publicului că au contribuit semnificativ la modernizarea economiei naționale, la integrarea ei în economia europeană și în lanțurile internaționale de export și de producție, aducând tehnologie și know-how pe piața internă și contribuind astfel la creșterea productivității, corectitudinii, transparenței și responsabilității în companii.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.fic.ro

The post Contribuție majoră a companiilor străine la economie appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Contribuție majoră a companiilor străine la economie

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button