Economie

Înființarea de Start-Up-uri cu fonduri europene, testează răbdarea întreprinzătorilor

Peste 8.700 de start-up-uri au fost înființate cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene, a anunțat ministrul fondurilor europene, Roxana Mînzatu.
Este vorba de programele Diaspora Start-up și România Start-up Plus. Suma totala alocată celor două programe depășește 550 de milioane de euro.
Petru Făgăraș din Târgu-Mureș cunoaște, însă, în detaliu programul Diaspora Start-up care i-a dat de furcă mai mult decât și-ar fi imaginat.

După întârzieri la plată de 8 luni și o birocrație stufoasă, activitatea pe care și-a propus-o încă nu a început:

Am început anul trecut în primăvară demersurile pentru Diaspora Start-Up. Am câștigat în noiembrie proiectul și în decembrie am semnat contractul de subvenție și trebuia să luăm banii, ni s-a spus, undeva la 45 de zile, maxim. Am luat banii la jumătatea lunii august (2019). Încă trebuie făcute dosare și durează foarte mult implementarea. Chiar dacă sunt unele lucruri care pot fi simplificate, ele nu se simplifică din cauza consultanților care lucrează în domeniu și care sunt foarte rigizi. Pentru o virgulă sunt în stare să te facă să schimbi din nou totul. Plus, mai e faza cu angajările că am fost obligați să facem angajările în martie și noi am primit banii în august. Deja avem 4 luni plătite taxe, imediat 5, și noi nu putem lucra, nu putem produce nimic pentru că nu putem lucra fără aparatură.

Față de Start-Up Nation, celelalte programe care au finanțare europeană presupun proceduri mult mai complicate, explică directorul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri din Târgu-Mureș, Torok Csaba:

Start-Up Nation este un program al Guvernului României iar Start-Up Plus (ori Diaspora) este exclusiv din fonduri europene. Normal că procedura este mai complicată pentru că la noi la Start-Up Nation am simplificat foarte mult față de cerințele din Uniunea Europeană. Fiind fonduri guvernamentale, nu se supun chiar acelor reguli și vă dau exemplul achizițiilor care la noi s-a simplificat.

Oficiul Teritorial pentru IMM-uri din Târgu-Mureș administrează doar programul Start-up Plus pentru care s-au semnat 70 de contracte, dintre care 30 sunt din Târgu-Mureș.
După etapa de achiziții a echipamentelor urmează o perioadă de monitorizare de 18 luni a noilor afaceri înființate din fonduri europene.

Cristina Bulbescu

The post Înființarea de Start-Up-uri cu fonduri europene, testează răbdarea întreprinzătorilor appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Înființarea de Start-Up-uri cu fonduri europene, testează răbdarea întreprinzătorilor

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button