Economie

Miniştrii de finanţe din statele membre ale UE nu au reuşit să ajungă la un acord în ce priveşte regimul general al accizelor

Miniştrii de finanţe din statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord politic în ce priveşte regimul general al accizelor şi cel aplicabil alcoolului şi băuturilor alcoolice.
Problemele rămase în discuţie sunt cele legate de cantitatea care poate fi prelucrată în distileriile proprii şi reducerea sau eliminarea accizelor pentru băuturile produse în folosul personal.

Iniţiativa a aparţinut României, dar nu a avut susţinerea statelor membre.

Cele două amendamente fac parte din directiva privind regimul accizelor aplicabil alcoolului și băuturilor alcoolice însă ele au fost contestate de majoritatea statelor membre. Îngrijorările au fost legate, în primul rând de sănătatea populației, atrăgându-se atenția că în unele state a crescut consumul de alcool, mai ales în rândul tinerilor. În ceea ce privește cantitatea, s-a susținut că aceasta ar trebui să fie la fel în toate statele membre, respectiv de 50 de litri anual și nu mai mare, așa cum a propus România, de 100 de litri anual. Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici s-a declarat dezamăgit de faptul că cele două amendamente nu au avut susținerea statelor membre și crede în continuare că directivele privind regimul general al accizelor și cel aplicabil alcoolului și băuturilor alcoolice trebuie adoptate la pachet.

Eugen Teodorovici:

Ceea ce trebuie să învățăm, noi ca state membre, este faptul că trebuie să discutăm mult mai clar, mult mai transparent, despre problemele pe care fiecare ţară le are și să găsim cu adevărat soluții care se fie aplicabile tuturor statelor membre. România este, cred, prima președinție care a invitat la un Consiliu informal partenerii sociali, care, din punctul nostru de vedere, trebuie să devină o cutumă această abordare, pentru că pentru ei legiferăm.

Scopul celor două directive este acela de a armoniza normele actuale în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri și reducerii costurilor pentru micile întreprinderi producătoare de alcool.

The post Miniştrii de finanţe din statele membre ale UE nu au reuşit să ajungă la un acord în ce priveşte regimul general al accizelor appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Miniştrii de finanţe din statele membre ale UE nu au reuşit să ajungă la un acord în ce priveşte regimul general al accizelor

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button