Economie

Prețurile mărfurilor alimentare în scădere la nivel global

Prețurile alimentelor de bază sunt în scădere la nivel mondial, în ultimele 3 luni, inclusiv august, datorită producțiilor mari la principalele culturi agricole, care dictează formarea prețurilor. În schimb, chiar dacă in iunie indicele prețurilor produselor alimentare a scăzut și la noi, în iulie mărfurile alimentare s-au scumpit. România rămâne o economie atipică, în care atunci când te aștepți mai puțin trebuie să scoți mai mulți bani din portofel.

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a coborât în august, pentru a treia lună la rând, ca urmare a unei ieftiniri semnificative a zahărului, grâului și porumbului, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Organizația publică lunar propriul său Index de prețuri al alimentelor, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna august 2019, acest indice a avut o valoare de 169,8 puncte, comparativ cu un nivel revizuit de 171,7 puncte în luna iulie 2019. Organizația a subliniat că prețul cerealelor s-a diminuat cu 6,4% comparativ cu luna iulie.

„Prețul porumbului a scăzut ca urmare a unor prognoze privind o recoltă peste așteptări în SUA, cel mai mare producător și exportator mondial de porumb. Prețul grâului este în continuare supus unor presiuni în scădere, ca urmare a cantităților semnificative disponibile la export”, a subliniat FAO.

De asemenea, prețul la zahăr a scăzut cu 4% comparativ cu luna iulie, în principal ca urmare a deprecierii realului brazilian, dar și a perspectivelor privind livrări mai mari din India și Mexic. Aceste scăderi au fost contracarate de creșteri de prețuri pentru alte produse. De exemplu, prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,9% în luna august, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni. Prețurile la carne au crescut și ele cu 0,5%, ca urmare a majorării prețurilor internaționale la carnea de porc, o creștere similară fiind înregistrată și în cazul prețului la lactate. În paralel, FAO și-a îmbunătățit joi estimările privind producția mondială de cereale în 2019 cu 22 milioane tone, până la 2,708 miliarde tone, în principal ca urmare a revizuirii în sus a estimărilor privind producția de porumb din SUA.

„În schimb, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură și-a revizuit în jos estimările privind producția mondială de grâu, ca urmare a unei producții mai mici în Uniunea Europeană și Rusia”, a subliniat FAO.

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,1%, în luna iulie a acestui an, de la 3,84% în iunie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare, cu 5,15%, a serviciilor cu 4,11% şi a mărfurilor nealimentare cu 3,44%. În acelai timp, inflaţia în România este de trei ori mai mare decât media europeană şi de peste patru ori mai mare faţă de zona euro, în luna iulie arată datele Eurostat. Cifre care atentează la valoarea banilor din portofelele noastre.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.agerpres.ro

The post Prețurile mărfurilor alimentare în scădere la nivel global appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Prețurile mărfurilor alimentare în scădere la nivel global

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button