Preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump au adoptat, la Washington, o declaraţie comună

presedintii klaus iohannis si donald trump au adoptat la washington o declaratie comuna

Preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump au adoptat, la Washington, o declaraţie comună privind dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite.

Este pentru prima dată când se face un astfel de pas, a spus şeful statului la o conferinţă de presă susţinută la ambasada României.

În document, România şi Statele Unite recunosc că securitatea energetică ţine de securitatea naţională şi subliniază opoziţia comună faţă de proiectele care îi fac pe aliaţii europeni dependenţi energetic faţă de Rusia.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că Donald Trump este foarte interesat de suplimentarea efectivelor militare în România.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că vizita de lucru pe care a făcut-o la Washington va impulsiona dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România, parteneriat în dezvoltarea căruia șeful statului spunea că se va implica total, ținând cont de faptul că acesta generează efecte pozitive pentru ambele țări.

El a mai afirmat că omologul său american, Donald Trump, i-a mulțumit pentru prezența militarilor români în Afganistan și a adăugat că, la rândul său, i-a vorbit președintelui Statelor Unite despre importanța creșterii prezenței militare americane în România. Cei doi lideri au discutat și despre admiterea României în programul Visa Waiver, iar potrivit declarației comune adoptate la Washington Statele Unite și-au reiterat sprijinul pentru eforturile țării noastre de a deveni eligibilă în conformitate cu cerințele legislației americane. Şi relațiile economice dintre cele două țări s-au aflat pe agenda discuțiilor.

Klaus Iohannis: „Trebuie făcut mai mult, atât în ce privește comerțul, cât și investițiile. Este important să găsim noi domenii de extindere a cooperării economice în domenii precum energie, cyber sau industria apărării. De altfel, cu ocazia vizitei a fost semnat un memorandum de înțelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanța securității rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale.”

Şi președintele american, Donald Trump, apreciază cooperarea dintre cele două țări şi a afirmat că Statele Unite și România au o relație mai bună ca oricând.

Donald Trump: „Avem în desfășurare relații comerciale semnificative, avem multe legături comerciale cu România. Românii sunt niște oameni foarte talentați. Noi cumpărăm, ei cumpără și, foarte important, aveți mulți români în Statele Unite, oameni extraordinari, care muncesc foarte mult și care au succes. Sunt oameni care iubesc România.”

Președintele american a afirmat că i-ar plăcea să vină în vizită în România, adăugând că este o chestiune care urmează a fi discutată.

The post Preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump au adoptat, la Washington, o declaraţie comună appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump au adoptat, la Washington, o declaraţie comună

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.