Sănătate

A început luna internațională de conștientizare a cancerului de sân

Luna octombrie este cunoscută în mai multe țări ca fiind ”Luna roz”, motiv pentru care sunt derulate campanii de conștientizare privind necesitatea depistării din timp a cancerului mamar, a tratamentului și prevenirii acestuia.
Sloganul campaniei din acest an se referă la Depistarea precoce a cancerului, pentru care screeningul este esențial.
În județul Mureș nu se mai organizează astfel de campanii deși incidența îmbolnăvirilor este în creștere.

Totuși, femeile trebuie să știe că, depistată din timp, boala are șanse uimitoare de vindecare, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș medicul primar cu supra-specializare în chirurgie mamară, Rareș Georgescu:

Este foarte important să conștientizăm această patologie care este foarte frecventă, cu un impact foarte mare asupra sănătății și asupra vieții femeilor. Este una din patologiile care are, în ciuda acestui impact major, șanse să fie tratată. Se poate vorbi de vindecare în unele cazuri, cu supraviețuire pe termen lung foarte mare. Vorbim de 10-15 ani în stadiul I la formele favorabile și vorbim de supraviețuire de 95-98% la 5 ani, și cu mutilare minimă dacă este depistată la momentul în care trebuie.

La nivelul Spitalului Clinic Județean Mureș sunt tratate anual peste 200 de paciente cu cancer mamar dar acestea beneficiază doar de mastectomie, nu și de reconstrucție mamară. Din ianuarie, însă, Programul Național se va extinde și în județul Mureș pentru reconstrucție mamară.
Pe de altă parte, nici un centru medical din România nu are încă centre integrate specializate pentru diagnostic, tratament și chirurgie mamară, deși discuții în acest sens se poartă de zeci de ani.

Un pas înainte se face la Târgu-Mureș prin construcția Buncărului de Radioterapie, spune dr. Rareș Georgescu:

În mod normal ar trebui să fie un centru în fiecare județ dar poate în prima fază să fie în fiecare centru universitar niște centre iar specialiști care să dorească să facă acest lucru, există cu siguranță. Aceste centre au ca rol unirea tuturor cunoștințelor, dintr-un domeniu într-un singur loc, sau mai multe locuri pentru a putea oferi pacientului cele mai bune rezultate. Trebuie înțeles că cancerul de sân este un fel de vârf de lance în mai multe chestiuni, adică este domeniul în care nu se mai poate face nimic de unul singur.

Îngrijorător este nu numai faptul că a crescut numărul de cazuri de cancer de sân depistate, dar și faptul pacientele sunt tot mai tinere, a precizat medicul târgumureșean specializat pe chirurgie mamară, dr. Rareș Georgescu:

Eu observ că numărul de paciente este în creștere continuă, și aș spune chiar exponențială. În plus, a scăzut foarte mult vârsta la care apar cazurile. Dacă înainte o pacientă cu vârsta sub 40 de ani era ceva ce să ne mire, acum avem paciente de 26, 28, 30 de ani…

În fiecare an, în întreaga lume se înregistrează aproape 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de sân iar aproape 500.000 de femei mor anual din această cauză.
În România, cancerul de sân ocupa în 2018 prima poziție cu o pondere de peste 25% a incidenței, fiind descoperite circa 6.700 de cazuri noi.

Chiar dacă anul trecut a fost demarat programul pilot pe 5 ani pentru cancerul de sân, lipsa screening-ului în rândul populației feminine, a generat o situație îngrijorătoare. Doar 6% dintre românce au apelat la această metodă de diagnostic, România fiind astfel pe ultimul loc în Europa la acest capitol.

Cristina Bulbescu

The post A început luna internațională de conștientizare a cancerului de sân appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: A început luna internațională de conștientizare a cancerului de sân

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button