Aprovizionarea populației cu lemn de foc a fost demarată în județele Mureș și Covasna

aprovizionarea-populatiei-cu-lemn-de-foc-a-fost-demarata-in-judetele-mures-si-covasna

În județul Mureș, Direcția Silvică deține maximum 40% din fondul forestier, restul fiind în proprietate privată: UAT-uri, composesorate, persoane fizice.
Directorul de producție al Direcției Silvice, Marcel Pop, susține că în ultimii trei ani, prețurile la lemn de foc către populație au rămas neschimbate.

Acesta a declarat că în județ lemnul de foc se vinde destul de greu, și acum fiind afișat pe siteul Prefecturii o ofertă de vânzare de 4000 de mc:

Până la această dată s-au încheiat parteneriate cu 68 UAT-urile, în volum de 20.591 mc și am valorificat 14.000 de mc. Prețul variază între 120 și 230 lei metru cub, TVA inclus, funcție de specie. Nu se cumpără lemn de foc pentru că în zona de câmpie, tot mai mulți oameni fiind ăși în vârstă, se branșează la instalațiile de gaz, iar în zona de munte, aprovizionarea a realizată de primării, care dețin în proprietate fond forestier, iar cererile de la ocoalale silvice ale statului sunt reduse.

Directorul Direcției Silvice Covasna, Emilian Cornea, a precizat că în județ, prețurile către populație și instituții bugetare sunt similare cu cele de anul trecut.

În această zonă montană prin excelență, statul mai deține doar 16% din păduri, restul fiind retrocedate:

Prețurile sunt, la rășinoase, în jur de 100 lei și la foioase spre 160 de lei metrul cub. În ce privește volumele care le putem pune la dispoziție, ele sunt similare cu cele de anii trecuți. Tot lemnul de foc se valorifică spre populație, de exemplu lemnul de foc din rășinoase și lemnul de lucru dar sortimentele inferioare, îl livrăm către primăria Întorsura Buzăului, unul din polii frigului, care are o centrală ce asigură agentul termic la populația din zonă.

Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de pădure proprietate publică a statului, adică 48% din totalul fondului forestier național.

Valeriu Russu

The post Aprovizionarea populației cu lemn de foc a fost demarată în județele Mureș și Covasna appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Aprovizionarea populației cu lemn de foc a fost demarată în județele Mureș și Covasna

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.