Social

Protocol de colaborare între CCI Mureș și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România

În cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul Camerei de Comerț și Industrie a Județului Mureș marți, 26 iunie, a avut loc semnarea protocolului de colaborare dintre Camera de Comerț și Industrie a Județului Mureș și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România. În contextul protocolului în domeniul formării și certificării profesionale, Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România și Camera de Comerţ şi Industrie a României, alături de Camerele de Comerț și Industrie Județene, vor colabora pentru susținerea tuturor demersurilor referitoare la învățământul profesional dual.

Părțile protocolului se angajează să coopereze în mod aprofundat pentru identificarea nevoilor de calificare/formare, sens în care se preconizează, cu prioritate, elaborarea unui plan unitar pentru îmbunătățirea educației, formării, certificării și recunoașterii profesionale inițiale în Sistem Dual din România.

La eveniment au luat parte Ion Gabriel Bratu, Președinte al Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual, Vasile Pop, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Județului Mureș, Johann Hermann, Vicepreședinte al C.C.I. Mureș, Laura Valeria Pop, Inspector Școlar Învățământul Profesional și Tehnic în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Anca Mihaela Giurgiu, Secretar General al C.C.I. Mureș și diverși operatori economici.

Vasile Pop a deschis conferința printr-o cuvântare scurtă în cadrul căreia a asigurat instituția parteneră de cooperarea deplină a C.C.I. Mureș: „Cu drag am împărtășit această idee și o să aveți din partea noastră tot sprijinul.“

În continuare, Johann Hermann a semnalat principala dificultate cu care se confrună angajatorii în prezent: „Problema forței de muncă calificate s-a agravat în ultimii ani pentru că nu mai vorbim de forță de muncă calificată, ci vorbim de forță de muncă în general. Nu mai găsim nici necalificați. Sunt multe firme care au început să facă acea pregătire profesională la locul de muncă care nu înlocuiește, însă, pregătirea profesională generală.“

Singura opțiune pentru generarea forței de muncă adecvat calificate

Conform strategiei de dezvoltare a Autorității Naționale de Formare Profesională în Sistem Dual din România de a înființa 8 birouri regionale la nivelul regionilor de dezvoltare și ca urmare a protocolului de colaborare încheiat cu Camera de Industrie și Comerț a României, cel încheiat la Târgu Mureș este al treilea după cel de la Constanța și cel de la Argeș. Joi va fi încheiat un astfel de protocol la Timișoara, urmând ca în decurs de o lună să fie acoperite toate cele 8 regiuni de dezvoltare.

„Școala Profesională în Sistem Dual înseamnă un parteneriat public privat în care sunt implicați elevii și părinții sau tutorii legali pe de o parte, iar pe de altă parte mediul economic, operatorii economici, firmele. Încercăm să identificăm la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare care este necesarul de forță de muncă pe diverse domenii, pe diverse calificări, în funcție de specificul mediului de afaceri dezvoltat în zona respectivă, în funcție de specificul social, geografic“, a explicat Ion Gabriel Bratu. Întrebat dacă a întâmpina reacții sceptice din partea oamenilor de afaceri până în prezent, Președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual a declarat că apreciază deschiderea acestora către Sistemul de Învățământ Dual. „Eu cred că la nivel de operatori economici, în mentalul colectiv s-a ajuns la concluzia că este singura oportunitate de a putea să ai forță de muncă adecvat calificată. Cu siguranță că nu e o problemă pe care o rezolvăm de azi pe mâine, dar este singura perspectivă viabilă de a avea pe toate domeniile de calificare forță de muncă adecvat calificată.“

Perspectivele apariției învățământului dual la nivel universitar

„La acest moment, Autoritatea Națională gestionează ceea ce înseamnă învățământ dual pe nivelul 3 de calificare – muncitor calificat, școală profesională. Pentru anii următori, dezideratul este să avem școală în sistem dual pe nivel 4 de calificare – tehnician, pe nivel 5 de calificare – școală post-liceală și, de ce nu, pe nivel 6 de calificare – nivel mediu-universitar. Pentru că și pe nivel mediu-universitar, unde avem absolvenți de învățământ superior, trebuie să fie obligatoriu racordat la piața muncii, la realitate. Așa cum într-o școală profesională sau într-un liceu nu pot să propun clase în planul de școlarizare doar să asigur niște norme, ci dacă o cere piața muncii, așa și în învățământul superior operatorii economici sunt cei care trebuie să spună de ce tip de absolvent de învățământ superior au nevoie. Am avut o întâlnire cu doamna ministru Ecaterina Andronescu și, dincolo de proiectul nostru pe Autoritatea Națională de a înființa școli profesionale cu personalitate juridică, pentru început, la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, doamna ministru a avansat ideea că poate reușim în anii viitori să avem în fiecare municipiu reședință de județ câte o școală profesională sistem dual ca răspuns la cererea de forță de muncă din județul respectiv“, a precizat Ion Gabriel Bratu.

Centralizarea feedback-ului

„La momentul acesta suntem în etapa în care încă lucrăm la elaborarea strategiei și de aceea Consiliul Consultativ va veni să strângă toate nemulțumirile, propunerile, ideile, tot ce poate fi constructiv la definitivarea strategiei. Lucrăm la ceea ce se cheamă o diagnoză a sistemului și-am început prin parteneriate cu toate inspectoratele școlare din țară să colectăm date începând cu 2017 când pe legislația actuală avem înființate primele clase de dual, să monitorizăm în permanență ce se întâmplă și cu absolvenții acestor școli profesionale, pentru că există destul de puține studii care să ne spună ce se întâmplă pe parcursul școlarizării, după ce au terminat școala, care este nivelul de inserție pe piața muncii“, a concluzionat Președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual.

Post-ul Protocol de colaborare între CCI Mureș și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Protocol de colaborare între CCI Mureș și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România

Credit autor: Andrei Vornicu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button