Social

Risc de inundații în județul Mureș

După ultimele săptămâni cu perioadă de instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi de apă însemnate, astăzi de la ora 12,00 Transilvania a intrat sub o nouă atenţionare hidrologică.
Debitele sunt sub cota de atenție, dar dacă în județul Mureș vor cădea peste 15 litri pe metrul pătrat, pot apărea inundații locale, a declarat putătorul de cuvânt al Direcției Apelor Mureș, Călin Fokt:

Râul Mureș la Tg. Mureș, a avut un debit de 36 de metri cubi pe secundă, în condițiile în care acum o săptămână a avut și 190 de metri cubi. Inclusiv Gurghiul și Târnavele, sunt la valori ușor peste debitele medii multianuale. Terenul este îmbibat cu apă, nu poate absorbi cantitatea respectivă, astfel încât dacă plouă în jur de 10-15 litri, deja în cursul de apă se resimte. Suntem pregătiți cu acumulările permanente Zetea pe Târnava Mare și Bezid pe Târnava Mică, și acumulările nepermanente pe Niraj la Valea, Vânători și Bălăușeri, să stocăm importante cantități de apă, pentru a putea prelua vârful de viitură.

Pericolul de inundații nu este iminent, însă local pot cădea precipitații însemnate, de până la 60 de litri, cum s-a întâmplat recent în localitatea Breaza.
Însă a asigurat că
La Administrația Bazinală Apă Mureș este pregătită cu material și echipe de intervenție, a dat asigurări Călin Fokt:

De aceea și ministrul Apelor și a Pădurilor, și prefectul județului Mureș au un ordin în care fiecare administrație publică locală trebuie să/și curețe șanțurile și rigolele de scurgere, inclusiv pe cursurile de apă nepermanente. Cele care pot produce disconfort prin inundații.

Potrivit noii prognoze emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, până mâine dimineață la ora 6:00 va fi Cod galben de vremea rea în Transilvania, Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei şi în cea mai mare parte a zonei montane.
În acest zone, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, vijelii şi grindină.
Printre județele vizate de noua atenţionare se află Mureş, Harghita, Sibiu, Braşov și Covasna.

Valeriu Russu

The post Risc de inundații în județul Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Risc de inundații în județul Mureș

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button