Știri

ATENȚIE! Ce se întâmplă cu un şofer după ce bea 2 pahare de alcool!

După vacanță, tragem linie și aflăm că peste nouă mii de români au rămas fără permis de conducere în această vară pentru că s-au urcat băuţi la volan.

Anul trecut, din cauza celor care au condus băuți, pe șosele au murit 72 de oameni. Un experiment făcut într-un cadru controlat demonstrează cât de mult ne scade viteza de reacție, după ce consumăm alcool.

11 tineri au spus da provocării de a-şi testa viteza de reacţie şi concentrarea înainte şi după ce au băut două pahare de alcool. Testul a avut loc pe un circuit profesionist, sub monitorizarea mai multor specialişti. Prima probă a fost în faţa unui simulator al vitezei de reacţie.

Silviu Toma, trainer condus defensiv: „Iniţial, înainte să bea, în medie au reuşit să atingă 40 de becuri în 45 de secunde. După ce au băut, viteza de reacţie a scăzut cu 14%. Erau mai confuzi, privirea periferică a scăzut, erau mai distraţi şi mai lenţi.”

Problema este ca în timp ce mişcările devin inexacte, în mintea noastră se dezvoltă o falsă senzaţie de siguranţă, spun specialiştii.

Silviu Toma: „De exemplu, ai un pieton în faţă, tu crezi că e la 3 metri, eşti sigur. În realitatea, omul e la un metru şi tu nu virezi de ajuns.”

Din camera de simulări, tinerii au ieşit pe circuit. Au fost cronometraţi în cât timp parcurg un traseu cu obstacole, înainte şi după ce au băut.

Silviu Toma: „La a doua tură, timpul a crescut cu 20%. Unii erau la lenti, alţii au atins şi jaloane, mult mai multe decât la prima tură.”

Studiul a fost demarat de o platformă online care îşi propune să îi informeze pe oameni despre efectele consumui de alcool. Sunt mulţi, ne arată datele statistice ale Poliţiei Romani. Doar în acest sezon estival, 9.200 de şoferi au rămas fără permis de conducere, după ce au fost prinşi băuţi la volan.

Tot inconştienta celor care s-au încumetat să conducă sub influenţa alcoolului a dus anul trecut la peste 340 de accidente grave. Au murit 72 de oameni şi 343 au fost răniţi grav.

Sursa: protv.ro


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: ATENȚIE! Ce se întâmplă cu un şofer după ce bea 2 pahare de alcool!

Credit autor: ms.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button