Economie

Ajutor de stat pentru Aeroportul Transilvania

Ajutorul se acordă aeroporturilor care realizează trafic sub 200.000 de pasageri pe an.

De sprijin vor beneficia doar câteva aeroporturi din România, printre care și Aeroportul ”Transilvania” din Târgu-Mureș, în baza unui plan de afaceri, precizează managerul Peti Andras:

Este o schemă de ajutor notificată către Comisia Europeană și este acordată în baza legislației europene și românești și nu este un ajutor de stat incompatibil sau care ar denatura competiția pe piața aeroportuară. Noi am estimat 150.000 de pasageri (anul acesta la Târgu-Mureș). Pe baza obiectivelor și indicatorilor de performanță, Aeroportul trebuie să crească cu cel puțin 20% numărul de pasageri anual.

Ajutorul de stat a fost deja aprobat și va acoperi deficitul de finanțare de anul acesta, adică aproape 5 milioane de lei.
Deficitul este la fel ca anul trecut, când aeroportul a funcționat doar o jumătate de an. Anul acesta a crescut semnificativ nu doar numărul de pasageri, ci și tarifele aeroportuare. Explicația este dată de cheltuielile de personal, spune directorul Aeroportului ”Transilvania” Târgu-Mureș, Peti Andras:

Acest ajutor de stat se referă, sigur, la deficiența de finanțare pe activitatea de funcționare. Pe baza Planului de Afaceri și a bugetului estimat, prognozat de către Aeroportul Târgu-Mureș, am estimat un deficit de finanțare de 4,8 milioane de lei pentru anul acesta, aproximativ aceeași sumă ca și anul trecut. Noi sperăm ca mare parte din creșterea aceasta de salarii vor fi acoperite din creșterea veniturilor realizate de către Aeroport.

Aeroportul ”Transilvania ” Târgu-Mureș va intra pe profit cel mai târziu peste 5 ani, perioada maximă de acordare a ajutorului de stat.

Până atunci, numărul anual de pasageri ar trebui să ajungă la 700.000, spune Peti Andras:

În cel mai rău caz, în aprilie 2024 (vom intra pe profit) pentru că acesta este termenul final până la care se pot folosi fonduri publice pentru finanțarea activităților operaționale pe aeroport. Deci, mai avem la dispoziție mai puțin de 5 ani să ajungem la profit. Sigur, dacă va crește semnificativ traficul de pasageri, respectiv pe baza unei analize științifice până atunci ar trebui să ajungem la 700.000 de pasageri, în momentul acela se poate trece pe profit și nu mai beneficiem de fonduri publice. Acest termen poate fi mai repede dar nu poate fi mai târziu.

Alte aeroporturi care vor primi ajutor de stat sunt cele din Baia Mare, Satu- Mare, Oradea, Arad, Tulcea și Suceava.

Cristina Bulbescu

The post Ajutor de stat pentru Aeroportul Transilvania appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Ajutor de stat pentru Aeroportul Transilvania

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button