Economie

Grădinițe moderne din fonduri europene, în zone rurale din Mureș și Harghita

Două contracte cu finanțare Regio vor aduce bucurie pentru circa 140 de preșcolari din comunele Bălăușeri- Mureș și Ciumani- Harghita, unde se vor construi două grădinițe.

Contractul de finanțare a fost semnat de autoritățile locale la finele săptămânii trecute cu reprezentanții ADR Centru.

Proiectul presupune construirea și modernizarea grădinițelor, cu echipamente și mobilier de ultima generație, termenul de execuție fiind până în vara anului 2021.

Noile construcții sunt deosebit de importante pentru comune deoarece aici populația se menține, chiar dacă la nivel județean e în scădere, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș director general ADR Centru, Simion Crețu:

Proiectele sunt foarte importante pentru că, după cum se știe, declinul demografic este o problemă în România, deci reducerea populației. În zona rurală, în general, populația scade. Sunt, însă, comune ca Bălăușeri unde populația totuși se menține dar și la Ciumani care este în depresiunea Gheorgheni, la 10 km distanță de Gheorgheni, și atunci pentru a putea să ținem familiile tinere în comună, avem nevoie și de astfel de servicii pentru copii.

Proiectele au o valoare totală de 5,70 milioane lei, din care 85% sunt fonduri nerambursabile iar restul se vor finanța prin Programului Operațional Regional.
Odată semnate contractele, pot demara celelalte proceduri, spune Simion Crețu:

Cele două comune din punctul de vedere al indicatorilor demografici și al politicilor în domeniul preșcolar, s-au încadra în prevederile acestei axe, au parcurs toate procedurile de evaluare și acum urmează etapa de întocmire a proiectului tehnic, după care este caietul de sarcini și licitația pentru construcția de lucrări.

În prezent, în localitatea Ciumani există două clădiri improprii în care funcționează grădinița Csalóka, în două părți diferite ale comunei.
Grădinița din comuna Bălăușeri se va construi la Agrișteu.

Proiectele prevăd pe lângă construcție și dotare cu mobilier, amenajarea spațiilor exterioare, locuri de joacă, iluminat, instalații electrice, sistem de încălzire, alimentare cu apă, sălile de clasă urmând să fie dotate inclusiv cu videoproiectoare, laptopuri și sisteme audio.

Cristina Bulbescu

The post Grădinițe moderne din fonduri europene, în zone rurale din Mureș și Harghita appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Grădinițe moderne din fonduri europene, în zone rurale din Mureș și Harghita

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button