Economie

Încetinire a economiei în Regiunea Centru

O arată datele statistice din acest an din Regiunea Centru.
Cifrele arată creșteri la toate capitolele, ceea ce este bine, dar nu suficient, spun specialiștii din domeniu, care atrag atenția asupra creșterii consumului, respectiv a inflației.

Efectivul de salariați a crescut în ultimul an cu circa 2% pe Regiune. În Brașov sunt cu 3.700 mai mulți salariați, în Mureș – cu 2.700 iar în Covasna și Harghita cu peste 1.000.

Totuși, față de anii trecuți, creșterile aproape s-au redus la jumătate. În privința veniturilor, în schimb, creșterile efective sunt de 6% în ultimul an, având în vedere rata mare a inflației, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș directorul Direcției Județene de Statistică Brașov, Ioan Popescu:

Noi eram obișnuiți cu 6, 7, 8.000 în plus de salariați. Anul trecut, creșterea la veniturile salariale era de aproape 20% iar acum este numai de 10% și trebuie să avem în vedere și inflația care este de 4%. De aceea vă spun că eram obișnuiți cu alte cifre, mult mai elegante, mai frumoase… Dacă veniturile salariale au crescut, și au crescut mult în ultimii ani, asta se vede și în inflație, pentru că avem bani mai mulți, consumăm mai mult și aici e vorba de cerere și ofertă.

Creșteri modeste se înregistrează și în industrie, asta pentru că suntem legați de statele din Uniunea Europeană, spun specialiștii, unde evoluția economiei este mult mai mică.

Brașovul, de exemplu, este legat de Germania, spune Ioan Popescu:

Nu ne putem compara în valori absolute pentru că Germania este Germania, economia lor este mult mai așezată. Anul a început bine, dar altădată spuneam că economia duduie iar acum tind să spun că economia a început să gâfâie. Și dacă ne referim la producția industrială de la Brașov, tot așa aveam creșteri de 10, 12, 15%. Acum dacă avem o creștere de 2,7%… e bine dar nu e ceea ce a fost altădată.

În luna aprilie a acestui an, salariul mediu net din Brașov era de 2.900 de lei, la fel ca cel din Mureș, față de 3.100 de lei cât era câștigul mediu net național.

Sibiul are cel mai mare salariu net din Regiune, adică 3.050 de lei, în schimb, veniturile medii ale harghitenilor sunt de 2.400 de lei iar cele ale covăsnenilor, de puțin peste 2.600 de lei.

Cristina Bulbescu

The post Încetinire a economiei în Regiunea Centru appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Încetinire a economiei în Regiunea Centru

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button