Eveniment

Scriitorul Andrei Ruse vine la AWAKE

Andrei Ruse va veni în Târgu Mureș, invitat de Asociația Podium în colaborare cu organizatorii Festivalului AWAKE. Sâmbătă, 17 august, scriitorul va susține o conferință despre crowdfunding în cadrul Feed Your Mind, de la ora 13.00, iar mai târziu, de la ora 17.00, va avea loc o lectură și o prezentare a volumului de povestiri „Despre tristețea femeilor frumoase”, cea mai recentă carte a lui Andrei Ruse, publicată anul acesta la Hyperliteratura.

Iubitorii de literatură contemporană care nu vor ajunge sâmbătă pe domeniul castelului Teleki din Gornești la Festivalul AWAKE, vor avea ocazia să-l întâlnească pe Andrei Ruse duminică, 18 august, de la ora 16.00, când va avea loc lansarea volumului de povestiri în Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Târgu Mureș, în fosta cafenea a Teatrului 74.

„Despre tristețea femeilor frumoase” adună prozele scurte scrise în perioada 2014–2019 și reprezintă întoarcerea autorului către povestire, pe de o parte, dar și explorarea fantasticului, pe de o alta.

Evenimentul din Târgu Mureș este organizat de Asociația Podium în parteneriat cu Teatru 3G.

Andrei Ruse, un prozator foarte apreciat, în special de publicul tânăr, a debutat cu un volum de poezie, după care au urmat cele două romane „Soni” (Ed. Tritonic, 2008; Ed. Polirom, 2012; Ed. Rao, 2014) și „Dilăr pentru o zi” (Ed. Polirom, 2011) prin care s-a remarcat. În 2014, după o documentare de 3 ani, timp în care a beneficiat și de o bursă din partea Akademie Schloss Solitude din Germania, a publicat romanul „Zaraza”, tratând ascensiunea și decăderea unuia dintre cei mai mari dizeuri ai interbelicului, Cristian Vasile.

Antreprenor și promoter cultural

În 2012, a inițiat revista online Hyperliteratura.ro, apoi, din 2016, a înființat și Editura Hyperliteratura, un proiect prin care și-a propus să adune unii dintre cei mai buni autori români, oferindu-le drepturi financiare mai mari față de editurile „tradiționale” și o platformă de promovare mult mai coerentă pentru titlurile lor.

În ultimii ani, și-a dedicat majoritatea timpului proiectelor Hyperliteratura, reușind să impună editura pe piața de carte din România printr-o prezență tonică în mediul online, prin campanii dinamice de promovare și crowdfunding, dar fără să neglijeze evenimentele clasice, întâlnirile cu cititorii și organizarea de turnee în țară dedicate lansărilor titlurilor publicate de autorii Hyperliteratura.

Ruse e unul dintre coordonatorii volumului „Istoria ROCKului românesc”, iar în 2018 a scris și coordonat „Poveste de cartier”, biografia cântăreței de hip-hop Dana Marijuana. Ambele titluri au fost publicate de Hyperliteratura.

Asociația Podium a facilitat prezența lui Andrei Ruse la AWAKE, considerând că prezența scriitorului le va oferi ocazia pasionaților de literatură să cunoască un foarte bun tânăr prozator, iar a celor interesanți să învețe lucruri noi despre modalitățile de promovare a cărților, în special, dar și a produselor artistice, în general.

Ne bucurăm că organizatorii festivalului AWAKE ne-au împărtășit viziunea, la fel și prietenii de la Teatru 3G, care ne ajută să organizăm lansarea volumului de povestiri în Târgu Mureș.

Aceste evenimente se înscriu în demersurile constante din ultimii 3 ani ale Asociației Podium de a promova lectura, literatura contemporană, autorii de limbă română sau de limbă maghiară, cu scopul de a contribui la creșterea pieței de carte și în deosebi a segmentului literaturii contemporane scrise de autori tineri. Principalul proiect al asociației este „Scriitori la școală”, prin care, până acum, 15 autori s-au întâlnit cu elevi din Târgu Mureș în timpul orelor de literatură română sau maghiară.

 

Post-ul Scriitorul Andrei Ruse vine la AWAKE apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Scriitorul Andrei Ruse vine la AWAKE

Credit autor: Andrei Vornicu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button